Pakistan bedreigd door tekorten voedsel

Vluchtelingen voor de overstromingen in Pakistan belegerden gisteren een hulppost bij Peshawar waar voedsel werd uitgedeeld. Foto AP Flood-stricken Pakistanis crowd outside a relief center as they wait to get food supply on the outskirts of Peshawar, Pakistan, Tuesday, Aug. 3, 2010. Relief work for some 3.2 million people has been delayed by swamped roads, washed-out bridges and downed communication lines, and survivors have complained about government inaction. Countries including the U.S. have pledged assistance to Pakistan, which is already struggling to control a rapacious Taliban militant movement. (AP Photo/Mohammad Sajjad) AP

Vandaag raasde overstromend water door honderden dorpen in Punjab, het hartland van Pakistan. Huizen werden vernield, gewassen doorweekt, en nog meer mensen met de dood bedreigd. Reddingswerkers waarschuwden dat gezwollen rivieren spoedig het zuiden zullen overstromen, waardoor meer evacuaties noodzakelijk worden.

De moessonregens hebben dit jaar in Pakistan de ernstigste overstromingen sinds mensenheugenis veroorzaakt en al aan meer dan 1.500 mensen het leven gekost.

De Verenigde Naties proberen uit alle macht voedsel en andere hulp te verzorgen voor de ongeveer 3,2 miljoen mensen die inmiddels getroffen zijn in het doorweekte land. Pakistan worstelt al met een militante islam en een wankele economie.

Het modderige water dat nu buiten de oevers treedt in de voedselrijke provincie Punjab dreigt de oogst te vernietigen. In het noordwesten zijn al veel gewassen reddeloos verloren. Dit is een van de redenen dat de VN hebben gewaarschuwd voor ernstige voedseltekorten. Het Wereldvoedselprogramma heeft geschat dat de komende maand 1,8 miljoen mensen moeten worden voorzien van voedsel.

Doorgaans duurt de moessontijd in Pakistan drie maanden, tot midden september. In een normaal jaar valt er in het land 137 millimeter regen. Dit jaar is er al 160 millimeter gevallen, dat is volgens Muhammad Hanif, directeur van het Nationaal Weersvoorspellingscentrum in Islamabad, ongeveer 25 tot 30 procent meer dan normaal. In de zwaarst getroffen regio in het noordwesten, waar de ‘ernstigste regens van de eeuw’ zijn gevallen, wordt voor de komende dagen nog meer regen verwacht. De meeste dodelijke slachtoffers zijn in dat gebied gevallen.

Volgens de weerman zullen nu ook Punjab in het oosten van het land en de provincie Sindh in het zuiden getroffen worden door hevige regens.

In de stad Kot Addu, in Punjab, heeft de watervloed al talloze huizen verzwolgen. Een militaire woordvoerder zei vandaag tegen journalisten dat in de afgelopen dagen 30.000 mensen uit de stad en het omliggend gebied moesten worden gered. Hij waarschuwde voor meer overstromingen.

Verschillende landen, waaronder de VS, hebben hulp aangeboden. Maar veel slachtoffer klagen dat de hulp hen traag of helemaal niet bereikt. (AP)