Oplichter 'heer Albert' krijgt 18 maanden cel

Voormalig KPN-topmanager Albert B. (50) moet anderhalf jaar de cel in. De rechtbank in Zutphen veroordeelde de man tot 18 maanden onvoorwaardelijke celstraf wegens oplichting, verduistering, witwassen en belastingfraude.

Volgens de rechtbank heeft de voormalig manager van onder meer KPN, V&D en Dixons „vrienden en bekenden op geraffineerde wijze” opgelicht. In de periode begin 2007 – toen hij nog bij KPN werkzaam was – en begin 2009 wist Albert B. in zijn kennissenkring allerlei mensen over te halen om geld te steken in projecten zoals Chinees onroerend goed. In totaal wist B. ongeveer 1 miljoen euro te verzamelen. Maar dat geld heeft hij nooit in beleggingsprojecten gestoken.

De rechtbank zei gisteren dat hij dat geld vooral gebruikte om eigen financiële problemen op te lossen die waren ontstaan door een veel te luxe levensstandaard en het onderhouden van diverse buitenechtelijke relaties. Volgens de rechtbank heeft B. „berekenend en doordacht” gehandeld.

De rechtbank woog in het vonnis wel mee dat B., nadat er twijfels waren ontstaan over zijn beleggingen, alle personen die hij had opgelicht zelf daarover heeft geïnformeerd en dat hij volledig meewerkte aan het strafrechtelijk onderzoek. In de brief aan zijn slachtoffers betuigde hij spijt.

Voor Albert B. als topmanager bij verschillende bedrijven werkzaam was, werd hij ook al eens veroordeeld voor oplichting. Dat was in de jaren 80. De strafzaak leverde hem toen een half jaar cel en de bijnaam ‘heer Albert’ op, omdat sommigen hem vergeleken met de bekende oplichter heer Olivier.