Meer recht voor Duitse vaders

Vaders van buitenechtelijke kinderen in Duitsland krijgen meer rechten om bij de opvoeding van hun kroost te worden betrokken.

Het federaal constitutioneel gerechtshof in Karlsruhe heeft gisteren vastgesteld dat een omstreden regeling die bepaalt dat een ongetrouwde vader alleen met toestemming van de moeder zorgrecht voor het gemeenschappelijke kind heeft, in strijd is met de Duitse grondwet.

De uitspraak is van belang voor de honderdduizenden ongetrouwde vaders in Duitsland. De zaak is bij het hof in Karslruhe aangespannen door de nu 45-jarige ongetrouwde vader Detlef Fürste uit Bad Oeynhausen.

Hij eiste van de rechter dat hij z’n nu twaalfjarige zoon (mede) mag opvoeden. De moeder had dat steeds geweigerd, waardoor Fürste zijn kind nog maar nauwelijks zag. Lagere rechters hadden zijn eis afgewezen. Gistermiddag zei hij: „Ik heb gewonnen, maar het is vooral een overwinning voor alle kinderen die met beide ouders groot willen worden.”

Het zorgrecht in Duitsland betreft met name beslissingen die belangrijk zijn in het leven van een kind: de keuze van de school, de woonplaats, wel of niet verhuizen, medische behandeling, enzovoorts. In het geval van klager Detlef Fürste wilde de moeder destijds verhuizen, tegen de zin van de vader. Het zorgrecht voor het buitenechtelijke kind viel automatisch de moeder toe.

Het beroep van Fürste op een gemeenschappelijk zorgrecht bleef lang vruchteloos. Tot gisteren. Fürste is met zijn zoon op vakantie aan de Noordzeekust. „We hadden de koffers nog niet uitgepakt toen we dit nieuws hoorden. Ook mijn zoon is heel blij”, reageerde hij.

Net als in veel andere landen worden in Duitsland steeds meer buitenechtelijke kinderen geboren. Momenteel zijn dat er jaarlijks ongeveer tweehonderdduizend. In delen van het oosten van Duitsland is de helft van de nu geboren kinderen buitenechtelijk.