Meer magistraten niet bevoegd

Bij de rechtbank in Roermond hebben meerdere zaken gediend waarbij sprake was van een onbevoegde hulpofficier. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de Limburgse stad wil geen aantallen noemen totdat een landelijke inventarisatie meer duidelijkheid geeft.

Afgelopen maandag sprak de rechtbank in Maastricht een verdachte van drugshandel en wapenbezit vrij omdat een politie-inspecteur zijn certificaat als hulpofficier van justitie niet had verlengd. Ook de politie Limburg-Zuid is in kaart aan het brengen bij welke zaken de bewuste politie-inspecteur nog meer betrokken was en of er meer hulpofficieren zonder geldige papieren hun werk hebben gedaan.

Als het OM op onbevoegde hulpofficieren stuit wordt dat standaard voor een zitting aan de advocaat van verdachten gemeld. Eind vorige maand diende in Roermond nog een zaak waarbij een politiefunctionaris zijn certificaat als hulpofficier van justitie niet had verlengd. De zaak ging om een schietpartij. De advocaat van de verdachten maakte in zijn pleidooi geen melding van de onbevoegde hulpofficier. Het OM verwacht om die reden en op basis van jurisprudentie nog geen vrijspraak. De rechtbank in Roermond zou echter een andere afweging kunnen maken.

Het OM in Roermond heeft de politie Limburg-Noord al eerder gevraagd om een inventarisatie van onbevoegde hulpofficieren en onbevoegd verrichtte ambtshandelingen. Daar wordt nog aan gewerkt.

Afgelopen voorjaar bleek dat twee hulpofficieren van het politiekorps Brabant-Noord onbevoegd hun werk hadden gedaan. Zij bleken betrokken bij 1.690 ambtshandelingen in 923 zaken.

Het gerechtshof in Den Bosch liet de ongeldige papieren echter niet meewegen in een uitspraak bij een hoger beroep in een moordzaak.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

De kop van het artikel Meer magistraten niet bevoegd (4 augustus, pagina 2) is niet helemaal correct. Het artikel gaat over politiefunctionarissen die (deels) beëdigd zijn als hulpofficier van justitie. De term magistraat is in de praktijk gereserveerd voor de rechterlijke macht (rechters en OM).