Londen kan ook intiem zijn Het Britse rijk in de keuken

Deze zomer verzamelt nrc.next tips van inwoners van verschillende steden.

Vandaag: Londen.

None

‘Secret supperclubs’ zijn de nieuwe trend in Londen, dit jaar, zegt The Nomad Chef. De geheime restaurants zijn vergelijkbaar met de Nederlandse ‘huiskamerrestaurants’ en niet legaal, daarom wil The Nomad Chef niet met haar echte naam in de krant.

Via secret supperclub-websites en haar eigen Facebookpagina kunnen gasten zich aanmelden en een kaartje kopen. Een dag van tevoren krijgen ze het adres per email. Voor 30 pond krijg je bij The Nomad Chef een drie- of viergangendiner. Je moet je eigen drank meenemen, want alcohol vanuit huis verkopen is uit den boze. Wel heeft ze een afspraak met de plaatselijke wijnhandelaar, die op zo’n avond een ‘proeverij’ aanbiedt voor 10 pond.

The Nomad Chef komt oorspronkelijk uit Californië, waar immigranten uit Mexico, China en Japan hun eigen keuken mee naartoe namen. Daar heeft ze haar liefde voor de fusionkeuken ontwikkeld. Ze woont intussen al 21 jaar in Groot-Brittannië, maar gelukkig kan ze voor fusion ook heel goed terecht in Londen. „In de Engelse keuken komen invloeden vanuit het hele oude Britse rijk terug”, zegt ze. Haar favoriete restaurants: Yauatcha (Chinees-fusion), Cinnamon Club (modern Indiaas) en Patara (Thais).

Op Portobello Market kun je allerlei ingrediënten kopen, van Thais en Indiaas tot Spaans en Afrikaans. Maar „de echte ‘foodies’ kopen hun vlees en vis op Borough Market in Southwark”, weet ze.

En geen Engelse eetervaring is natuurlijk compleet zonder ‘fish and chips’. De beste vind je bij Geale’s.

Aziatisch-fusion:

Yauatcha, 15-17 Broadwick Street

Cinnamon Club, The Old Westminster Library, 30-32 Great Smith Street

Patara, 181 Fulham Road, South Kensington

Traditioneel Engels en de markt:

Rules, 35 Maiden Lane

The Ivy, 1-5 West Street

Geale’s, 2 Farmer Street

Portobello Market, Notting Hill

Borough Market, 8 Southwark Street

En hier vind je secret supperclubs:

supperclubfangroup.ning.com

www.saltshaker.net