Kort nieuws Economie

Lichte daling reizigers en minder winst voor NS

Utrecht, 4 aug. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een „redelijk” half jaar achter de rug. De winst bleef zo goed als op hetzelfde niveau als over de eerste zes maanden vorig jaar. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers die het vervoersbedrijf vandaag presenteerde. Reizigers hadden last van het winterweer en de schoonmaakstaking, maar de klanten zijn inmiddels weer wat positiever over het bedrijf. Het aantal reizigerskilometers daalde met 1,1 procent, volgens NS deels door de perikelen met het winterweer. Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten steeg van 127 miljoen euro vorig jaar tot 146 miljoen euro dit jaar. De nettowinst daalde iets, van 100 miljoen euro tot 99 miljoen euro. (ANP)

Winkelverkoop eurozone stabiel

Luxemburg, 4 aug. Het volume van de detailhandelverkopen in de eurozone was in juni onveranderd ten opzichte van mei. Dat heeft het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag bekendgemaakt. In vergelijking met juni 2009 namen de verkopen sterker toe dan verwacht. Het cijfer over juni valt lager uit dan verwacht. Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden op een toename met 0,1 procent op maandbasis. In mei verkocht de detailhandelssector in de zestien eurolanden 0,4 procent meer dan in april. De detailhandelsverkopen stegen in juni met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2009, waar de analisten eveneens uitgingen van een stijging met 0,1 procent. (ANP)

Autoverkoop stijgt opnieuw

Bunnik, 4 aug. De autoverkoop in Nederland is in de maand juli met 15,2 procent gestegen tot 38.603 stuks in vergelijking met juli vorig jaar. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging. Sinds het begin van het jaar zijn er in totaal 308.717 auto’s verkocht. Dat betekent een groei van 21,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toen bleef de teller op 254.736 steken. „Het feit dat voor de achtste maand op rij een stevige plus wordt genoteerd ten opzichte van crisisjaar 2009 wijst op een bestendig herstel van de Nederlandse markt”, aldus Bovag. Volkswagen, Ford, Peugeot, Toyota en Renault vormden de top vijf van best verkochte merken in juli. (ANP)