Kort nieuws Buitenland

Zardari: wereld verliest oorlog tegen Talibaan

parijs, 4 aug. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft gisteren in een interview met de Franse krant Le Monde gezegd dat „de internationale gemeenschap, waar Pakistan toe behoort, in Afghanistan bezig is de oorlog tegen de Talibaan de verliezen”. Dat komt volgens hem omdat het niet gelukt is de „harten en de hoofden” van de Afghanen te winnen. Hij verwijt de coalitie onder leiding van de VS dat zij de situatie onderschat heeft. Zardari was in Frankrijk op doorreis naar Groot-Brittannië, waar hij gisteren aankwam voor een vijfdaags bezoek. (AP)

25 jaar voor rol in genocide Rwanda

Dar Es Salaam, 4 aug. Het internationale Rwanda-tribunaal heeft gisteren voormalig Rwandees bestuurder Dominique Ntawukulilyayo tot 25 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de genocide in 1994. Ntawukulilyayo was onderprefect van het zuidelijke district Gisagara ten tijde van de volkerenmoord waarbij naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden gedood. Volgens het in Tanzania gevestigde VN-hof leidde hij militairen naar een heuvel waar duizenden gevluchte Tutsi’s waren samengekomen nadat hun bescherming en eten was beloofd. (Reuters)

Vijftien doden bij aanslag in Irak

Bagdad, 4 aug. Ten minste vijftien personen zijn gisteren aan het eind van de middag om het leven gekomen bij een bomaanslag op een drukbezochte markt in de stad Kut, ruim 150 kilometer ten zuidoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat hebben plaatselijke autoriteiten verklaard. In totaal vielen gisteren bij gewelddadigheden in Irak zeker 23 doden. Gevreesd wordt dat opstandelingen gebruikmaken van het politieke machtsvacuüm in Irak, waar vijf maanden na de verkiezingen nog steeds geen regering is gevormd. (AP)

Geen excuses voor president Mugabe

Harare, 4 aug. Westerse diplomaten weigeren excuses te maken aan Zimbabwe nadat ze zondag waren weggelopen tijdens de begrafenis van de zus van president Robert Mugabe. De Zimbabweaanse minister van Buitenlandse Zaken had gisteren excuses geëist van de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Europese Unie en Duitsland. De diplomaten stapten op nadat Mugabe bij de begrafenis van zijn jongere zus Sabina westerse landen had veroordeeld wegens de sancties tegen zijn regime. (Reuters, AP, AFP)

Iraanse mag niet naar Brazilië

Teheran, 4 aug. Iran wijst het aanbod van Brazilië af om asiel te verlenen aan een tot dood door steniging veroordeelde Iraanse vrouw. De Braziliaanse president Lula beschikt „waarschijnlijk niet over voldoende informatie” om de zaak van de 43-jarige Sakineh Mohammadi Ashtiani goed in te schatten, zei gisteren een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran. De vrouw werd in 2006 veroordeeld voor twee buitenechtelijke relaties na het overlijden van haar man. Zij ontkent. (Reuters)

27 jaar geëist tegen Kroaat Gotovina

Den Haag, 4 aug. De aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal eisen een celstraf van 27 jaar tegen oud-generaal Ante Gotovina, een van de belangrijkste Kroatische verdachten van het VN-hof in Den Haag. De 54-jarige Gotovina wordt medeverantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden gepleegd door het Kroatische leger tijdens de verovering in 1995 van de Krajina-republiek, waar veel etnische Serviërs woonden. (ANP)

Nieuwe aanval op school in China

Peking, 4 aug. (AP) Drie kleuters en een leerkracht zijn gisteren doodgestoken door een man op een kleuterschool in de Oost-Chinese provincie Shandong. Twintig kinderen en andere leerkrachten raakten gewond. De aanval is de laatste in een reeks van soortgelijke moordpartijen op scholen en andere openbare gelegenheden in China dit jaar. De autoriteiten vrezen dat anderen het voorbeeld van de aanval zullen volgen en geven nauwelijks informatie. (AP)