Kort nieuws Binnenland

Onderzoek naar te gebruiken geweld door politie

Leusden, 4 aug. De politie moet geweld kunnen gebruiken en arrestaties kunnen verrichten als daarmee kan worden voorkomen dat een situatie uit de hand loopt. Dat vindt politievakbond ACP. Op initiatief van de bond onderzoeken de Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit hoe de politie nu met het probleem omgaat en wat eraan verbeterd kan worden. Politieagenten wachten vaak met het gebruik van geweld of arrestaties tot er iets is gebeurd. Daardoor wordt het gezag van de politie aangetast en wordt te veel geweld tegen agenten gebruikt, aldus de ACP. Uit het onderzoek moet onder meer blijken hoe de politie kan omgaan met schijnbaar onvoorspelbare situaties. (ANP)

Bezwaarbrief tegen windmolens Urk

Urk, 4 aug. Het ministerie van Economische Zaken heeft ongeveer 650 bezwaren ontvangen tegen de plannen voor een windmolenpark voor de kust van de Noordoostpolder. Dat zei een woordvoerder van het ministerie vandaag. Het geplande windmolenpark stuit vooral op Urk op verzet. Bewoners zijn bang dat het park het uitzicht van het kustplaatsje ruïneert. Het comité Urk Briest verzet zich al jaren tegen de plannen en stelde een voorbeeldbrief op die naar het ministerie gestuurd kon worden. Ruim vijfhonderd bezwaarmakers maakten hier gebruik van. Het ministerie verwacht eind dit jaar een reactie te kunnen geven. (ANP)

Luchtballonnen landen op snelweg

Nunspeet, 4 aug. Twee luchtballonnen hebben gisteravond rond tien uur een noodlanding gemaakt op de A28 ter hoogte van Nunspeet. Dat hebben de brandweer en de ANWB gemeld. Een luchtballon is in de middenberm geland en de andere op de vluchtstrook. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. In elk ballon zaten zo’n tien mensen. De luchtballonnen moesten een noodlanding maken vanwege een plotselinge windstilte. Het verkeer op de A28 werd tijdelijk stilgelegd. De luchtballonnen waren tegen half elf van de rijbaan gehaald. (ANP)

Reserveboot voor reddingsbrigade

Medemblik, 4 aug. De reddingsbrigade van Medemblik kan sinds vandaag weer het IJsselmeer op. De enige reddingsboot van de brigade brandde zondag uit, maar vanochtend arriveerde een door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tijdelijk beschikbaar gestelde reserveboot, meldde een woordvoerder. Drie mannen van 17 en 18 jaar uit Zwaagdijk bekenden gisteren dat zij brand hadden gesticht bij de reddingsboot. (ANP)

Maand vertraging trein bij Schiphol

Utrecht, 4 aug. Spoorbeheerder ProRail begint volgende week met de werkzaamheden aan de zwaar beschadigde bovenleiding van de Schipholtunnel. Dat meldde ProRail gisteren. Begin juli brak de kabel, waardoor in totaal drie kilometer bovenleiding en honderden bevestigingen werden beschadigd. Het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol zal tot eind september hinder van de werkzaamheden ondervinden. Sommige treinen rijden tijdens de werkzaamheden langzamer in de tunnel, andere treinen vallen uit. (ANP)

Grote brand in zorgcomplex

Echt, 4 aug. In het activiteitencentrum voor geestelijk gehandicapten van de stichting Pepijn en Paulus in Echt (Limburg) heeft gisteravond een zeer grote uitslaande brand gewoed. Nederlandse en Duitse brandweerploegen hadden na ruim een uur het vuur onder controle. Pepijn en Paulus is een gebouwencomplex waar verstandelijk gehandicapten begeleid worden. Niemand raakte gewond en er hoefden geen bewoners te worden geëvacueerd. De brandweer voorkwam dat het vuur oversloeg naar een aangrenzend gasstation. (ANP)