Internationaal kort

Verenigde Naties halen tien Talibaan van zwarte lijst

New York. De Verenigde Naties hebben 45 namen geschrapt van de zwarte lijst van mensen en instellingen die verdacht worden van banden met de Talibaan of Al-Qaeda. Het gaat om tien Talibaan en 35 personen en organisaties met vermeende banden met Al-Qaeda. Acht van de betrokkenen zijn al overleden. De Afghaanse president Karzai drong er onlangs op aan twintig Talibaan van de lijst te verwijderen, in de hoop daarmee een nationale verzoening dichterbij te brengen. Wie op de lijst staat, krijgt te maken met een reisverbod, een wapenembargo en wereldwijde bevriezing van al zijn bezittingen en rekeningen. Om van de lijst gehaald te worden, moet iemand voldoen aan vier criteria: geweld hebben afgezworen, de wapens hebben neergelegd, alle banden met extremistische groepen hebben verbroken en de Afghaanse grondwet accepteren. Anderhalf jaar geleden begon de commissie die verantwoordelijk is voor de lijst op verzoek van de Veiligheidsraad te onderzoeken of de 488 namen op de lijst er nog wel terecht op stonden. Dat was voor 270 namen die er sinds 2001 op stonden nooit eerder gebeurd. Voortaan zal iedereen die op de lijst terechtkomt na drie jaar opnieuw aan onderzoek worden onderworpen. (AP, AFP, Reuters)

Bouw moskee bij Ground Zero mag

NEW YORK. Het plan voor de bouw van een moskee dichtbij Ground Zero in New York mag doorgaan. Dat heeft een commissie gisteren bepaald. Sommige nabestaanden van de aanslag op het World Trade Center in 2001 zijn tegen de komst van de moskee. Zij hoopten dat de commissie een oud pand, dat op de plek staat waar de moskee moet komen, op de monumentenlijst zou zetten. De commissie stemde unaniem tegen. Zo is de weg vrij voor de bouw van een dertien verdiepingen tellend islamitisch cultureel centrum. (Reuters, BBC)

Rellen in Polen om herdenkingskruis

WARSCHAU. In Warschau is het gisteren tot ongeregeldheden gekomen toen de Poolse autoriteiten het herdenkingskruis voor de in april verongelukte president Lech Kaczynski wilden verplaatsen. Het houten kruis stond voor het presidentieel paleis van Bronislaw Komorowski, de nieuwe president van Polen. Hij wilde het kruis verplaatsen naar een nabijgelegen kerk omdat het volgens hem niet voor een staatsgebouw hoort te staan. Honderden woedende aanhangers van Kaczynski gingen de straat op. Uiteindelijk besloten de autoriteiten om het kruis voor het paleis te laten staan. Het is niet bekend wanneer het nu verplaatst zal worden. (AP, BBC)

Karachi: 45 doden na moord op politicus

Karachi. In de Pakistaanse miljoenenstad Karachi zijn zeker 45 mensen vermoord nadat maandag een prominent lid van de regionale partij MQM, Raza Haider, met zijn lijfwacht in een moskee was doodgeschoten. Er vielen honderd gewonden, tientallen winkels en auto’s zijn in brand gestoken. Gisteren bleven de scholen dicht. Het is onbekend wie er achter de moord op de politicus zit. (AP, Reuters)

Zes onthoofdingen in Afghanistan

Kabul. Zes particuliere beveiligers van een bankfiliaal in de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn gisteren onthoofd tijdens een overval. Een politiewoordvoerder vermoedt dat hun eten is vergiftigd voordat ze werden onthoofd. De overvallers hebben omgerekend 203.000 euro meegenomen. Talibaanstrijders hebben gisteren een aanval uitgevoerd op Kandahar Airfield, de grootste basis van buitenlandse militairen in het zuiden van het land. Een zelfmoordenaar blies zich op bij de poort en er werden raketten afgevuurd. Het is onbekend of er slachtoffers zijn gevallen. (AP, Reuters)