ING wilde ouderen beschermen

Neem je als bank je maatschappelijke verantwoordelijkheid eens serieus, is het weer niet goed.

Ouderen in België mogen gewoon maximaal 2.500 euro per week blijven pinnen van hun ING-rekening. Een besluit van ING België om ouderen „te beschermen tegen fraude en diefstal” en derhalve het maximale pinbedrag terug te schroeven tot 1.000 euro, werd na felle kritiek dezelfde dag nog ingetrokken.

ING België maakte gisterenmiddag bekend de zogenoemde afhaallimiet voor ouderen vanaf 11 augustus te willen beperken. „De doelstelling van deze maatregel was om de klanten, ouder dan 60 jaar, extra te beschermen”, aldus ING. Uit statistieken was gebleken dat het aantal fraudegevallen bij geldafhalingen aan een automaat verdubbeld is in de afgelopen vier jaar. „Met name de klanten uit de vermelde doelgroep waren in het overgrote deel van de gevallen het slachtoffer”, aldus ING België. Daarbij zou in 98 procent van de gevallen het gepinde bedrag toch niet boven de 1.000 euro uitkomen.

Ouderen zouden zelf mogen aangeven of ze toch van de oude limiet van 2.500 euro gebruik wilden blijven maken, maar in principe zou de grens naar 1.000 euro per week gaan.

Het bericht wekte direct beroering in België. Ouderenorganisaties als Senior Flex verzetten zich deze vorm van „discriminatie” en zelfs het kabinet bemoeide zich ermee. Demissionair minister van Ondernemen, Vincent Van Quickenborne, noemde het besluit van ING „onverstandig en overdreven” en vroeg de bank het plan „bij te sturen”.

Dinsdagavond liet ING België in een persbericht weten de maatregel niet te zullen doorvoeren, gezien de „onduidelijkheid omtrent de juiste interpretatie”. Oudere klanten krijgen de mogelijkheid zelf hun wekelijkse afhaallimiet te bepalen.

Moederconcern ING Groep verklaarde gisteren al geen plannen te hebben om de maatregel ook in Nederland in te voeren.