Ik heb meteen een klik met de kinderen

Kim Verburg op de trampoline bij haar ouders. Foto Peter de Krom Kim Verburg (26) Studie: Orthopedagogiek Eigen bedrijf: Prodeba. Een organisatie die kinderen en jong volwassenen met ontwikkelingsstoornissen begeleidt en traint. Loopbaan van 04-08-2010. Foto: Peter de Krom

Naam: Kim Verburg

Leeftijd: 26 jaar

Studie: Orthopedagogiek

Eigen bedrijf: Prodeba. Een organisatie die kinderen en jongvolwassenen met ontwikkelingsstoornissen begeleidt en traint.

Je wilde dierenarts worden.

„Dat was mijn grote droom. Tien jaar liep ik met een dierenarts mee, een vriend van mijn ouders. Na de middelbare school werd ik drie keer uitgeloot voor diergeneeskunde. Dankzij een beroepskeuzetest ben ik orthopedagogiek gaan studeren. En nu heb ik een nieuwe droombaan.”

En dat is?

„Ik run samen met mijn zus Judith (25) het bedrijf Prodeba, dat staat voor: problemen de baas. Onze organisatie begeleidt en traint kinderen en jong volwassenen met gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Zoals ADHD en autisme. We werken samen met ouders, behandelend arts, hulpverleners en scholen. Het doel: de zelfredzaamheid van het kind vergroten en zorgen dat hij of zij goed kan integreren in de samenleving. We leren de kinderen bijvoorbeeld hoe ze met geld moeten omgaan of hoe ze mensen moeten benaderen. Maar we praten ook over de emotionele gevolgen die zij ervaren van hun beperking. We organiseren dagbestedingen en activiteiten, zoals bodyboarden. Het kind kan zo in contact komen met andere kinderen met stoornissen en we ontlasten de andere leden uit het gezin even.”

Hoe ben je hierbij gekomen?

„Ik studeerde een jaar en was 21 toen ik werd gevraagd om bij een gezin met twee kinderen met een ontwikkelingsstoornis te komen helpen. Ouders met probleemkinderen kunnen een persoonsgebonden budget aanvragen en daarmee zelf zorgverleners inhuren. Het is niet ongebruikelijk om daarvoor studenten pedagogiek of psychologie voor te vragen. Werken binnen dat gezin was leerzaam. Ik ging mee naar de arts, naar de psychiater. Ik had contact met school en andere hulpverleners. En door al die contacten werd ik weer door andere gezinnen benaderd. Ik werkte op een gegeven moment voor twintig gezinnen.

„Mijn zus Judith heeft bedrijfswetenschappen gestudeerd en zei: jij focust je op de inhoud van de zorg, ik hou me met het bedrijfmatige deel bezig. Zo zijn we twee jaar geleden Prodeba begonnen. Sinds vorig jaar zijn we een officiële zorginstelling.”

Zij is niet de enige uit de familie die in het bedrijf zit.

„Mijn enthousiasme heeft iedereen besmet. Mijn vader werkt in het bedrijfsleven en heeft geholpen om Prodeba op te richten. Daarnaast is hij onze coach. Mijn andere twee zusjes werken als begeleiders van de kinderen. Mijn moeder helpt op allerlei vlakken, ze organiseert activiteiten en heeft moestuintjes gemaakt. Die staan op de boerderij van mijn ouders waar wij veel werken. De meisjes en jongens kunnen daar lekker met de dieren bezig zijn en op de trampoline springen.”

Hoe groot is Prodeba?

We begeleiden zo’n 150 kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 4 tot en met 26 jaar. Ons kantoor zit in Leiden en de organisatie bestaat uit zes vaste medewerkers. Daarnaast zijn er zo’n honderd studenten die werken als begeleider.”

Wat verdien je?

„Een normaal salaris. De winst steken we terug in het bedrijf om nog meer voor de kinderen te kunnen doen. Geld vind ik niet belangrijk. Ik wil het beste voor de kinderen. Het is fijn om ze gelukkig te zien en de ouders even te kunnen ontlasten. Ik wil het beste uit mensen naar boven halen. Op de een of andere manier heb ik meteen een klik met de kinderen. Hoe dat komt? Geen idee, ik loop niet van ze weg, ik praat met iedereen en behandel iedereen hetzelfde – met of zonder beperking. Ik ben hun steunpilaar, ik bied overzicht en structuur in hun leven. En dat geeft ze rust.”

Plannen voor de toekomst?

„Mijn master afronden. En nog veel betekenen voor de kinderen.”

Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman