Het doden van Yawen Wayeni

Schokkende beelden van een kennelijk stervende activist voor de onafhankelijkheid van de Indonesische provincie Papua, Yawen Wayeni, zijn gisteren door een nog onbekende organisatie op internet gezet. Precies een jaar geleden, op 3 augustus 2009, kwam Wayeni om het leven. Volgens zijn weduwe werd hij met een bajonet in zijn buik gestoken. In het filmpje The killing of Yawen Wayeni dat nu op internet circuleert is te zien dat de ingewanden van Wayeni uit zijn buik puilen door een grote wond.

Volgens de politie was Wayeni gearresteerd wegens het beschadigen van hun gebouwen en enige auto’s. Hij zou zich hebben verzet en daarbij in zijn dijbeen en maag zijn geschoten. Op weg naar het ziekenhuis was hij overleden.

De provincie Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, werd in 1962 ingelijfd door Indonesië. Sinds decennia is er gewapend verzet actief in het afgelegen gebiedsdeel dat rijk is aan grondstoffen. Regelmatig komen berichten naar buiten van mensenrechtenschendingen. Journalisten kunnen Papua niet in.

Op het filmpje ligt Wayeni op de grond met zijn hoofd tegen een boomstam. Hij zegt zwakjes: „Vrijheid voor Papua.” En tilt met moeite een hand op. Op de beelden zijn manschappen zichtbaar van de Indonesische mobiele brigade (BRIMOB). Een van hen ondervraagt Wayeni pesterig. Hoe denkt hij zoals hij daar nu ligt dat Papua ooit vrij zal worden? De zwaargewonde zegt: „Dit land is ons beloofd door God, aan het volk van Papua. God, het lijden van de eenvoudige mensen, het zijn er zoveel! Zij huilen, oh God!”

Een functionaris van het ministerie van Justitie en Mensenrechten in Jakarta zegt in een reactie het filmpje te zullen onderzoeken. (AP)

Kijk voor het filmpje op: nrc.nl/buitenland