Gemeente familie bespiedt

Poole, een gemeente aan de zuidkust van Engeland, heeft zijn excuses moeten aanbieden aan een familie die ze gedurende drie weken 21 maal heeft bespied om te zien of die niet loog over haar ware woonplaats. De gemeente verdacht inwoner Jenny Paton ervan te liegen over haar vaste adres en op die manier te proberen haar kinderen op een bepaalde school geplaatst te krijgen. Poole zette daarom bewakers in, die het komen en gaan van de familieleden volgden en filmden. In hun verslagen spraken ze over „het doelwit”. Paton , die niet had gelogen, klaagde de gemeente aan uit protest tegen de „Big Brother-overheid”. De verontschuldigingen volgen op de gezaghebbende uitspraak van een tribunaal inzake onderzoeksbevoegdheden, die vond dat het optreden „buiten proportie” was en zei dat bovendien het recht op privacy van het gezin door de gemeente was geschonden. De uitspraak heeft grote gevolgen voor het aanhoudend gebruik dat lokale overheden maken van een tien jaar oude wetsmaatregel die bedoeld is om terrorisme te voorkomen. (NRC)