Galeries vol met jonge kunstenaars

Dé kunstvorm van Londen op dit moment? „Street Art.” Dé kunstenaar? „Banksy.” Adam Detre kan er kort over zijn. De geboren en getogen Londense beeldhouwer stuurt je direct naar de wijken Shoreditch en Hoxton. „Ga daar maar eens wat rondlopen. Je vindt er een oude metrowagon op een gebouw. Dat is ook gewoon een kantoor. En verderop een immens drie meter grote Smiley op een verpletterde auto. Alsof dat ding erop gegooid is.” Zijn favoriete straat in die buurt is Dray Walk.

Maar ook in de galeries van Londen is veel te zien. Red Church Street zit vol galeries van jonge kunstenaars die samen een kleine ruimte huren om hun werk te presenteren.

Als kunstliefhebber moet je natuurlijk ook langs Saatchi Gallery en White Cube, zegt Detre. Die laatste is de galerie van Jay Joplin, die aan de wieg stond van de Britart, de stroming waartoe Damien Hirst en Tracey Emin behoren.

Als je nog nooit in Londen geweest bent en maar één ding mocht kiezen, dan moet je naar Tate Modern, zegt Detre. Hij gaat zelf nog steeds elk weekend. Daar hangen de belangrijkste stukken: Picasso, Dali, Brancusi. Als je tijd over hebt, kun je voor 5 pond met een bootje over de Thames naar Tate Britain, de meer historische zustergalerie. Wil je kunst kopen? Dan kun je het beste naar The Affordable Art Fair. De naam zegt alles.

Street Art:

de wijken Shoreditch en Hoxton, in het bijzonder Dray Walk

Galeries:

Saatchi Gallery, Duke of York’s HQ, King’s Road, Chelsea White Cube, 48 Hoxton Square

Musea:

Tate Modern, Bankside

Tate Britain, Millbank

Kunstbeurzen:

The Affordable Art Fair, Battersea Park