Film van de dag

Imelda Staunton kreeg een oscar-nominatie voor haar rol als Vera Drake. scene uit de film Vera Drake (2004) FOTO: A-Film Imelda Staunton

Vera Drake. Titelfiguur Vera Drake stoft af in de huizen van rijke dames, bezoekt elke dag haar zieke moeder, zorgt voor haar kinderen en haar man en zonder dat iemand het weet helpt ze zonder er geld voor te willen af en toe een ongetrouwd meisje of een vrouw die al te veel kinderen heeft. Uit een biscuitblik haalt ze haar primitieve instrumenten en zegt dat de vrouw even op bed moet gaan liggen: „Het is zo gebeurd, liefje”. Wife, Mother, Criminal stond er op het affiche, want de film speelt zich af in de jaren vijftig, toen abortus nog illegaal was. De veelvuldig bekroonde film gaat ook over klassenverschillen. (Mike Leigh, 2004, GB/F/NZ), Canvas, 21.20-23.20u.