Excelsior draait elk dubbeltje om. En zo zijn er meer

Met bescheiden middelen keert Excelsior na twee jaar terug in de eredivisie.

De gemeente Rotterdam schoot de club te hulp bij de aanleg van een kunstgrasveld.

Leen van Steensel is dit seizoen ook weer van de partij. „Hoi Leen, goed je te zien. Wat gaat het dit jaar worden?”, vraagt de gastheer, zodra de verdediger de microfoon heeft bereikt na een sukkeldrafje over de rode loper. Het gortdroge antwoord van Van Steensel („Linkerrijtje”) zorgt voor gegniffel op de hoofdtribune die, ondanks de gratis toegang voor de open dag, matig bezet is.

Met de humor zit het wel goed bij Excelsior, de Rotterdamse voetbalclub die ruim twee maanden geleden tot de eigen stomme verbazing promotie naar de eredivisie afdwong. Ten koste van stadgenoot Sparta, dat de omgekeerde weg bewandelde. Zaterdag volgde de revanche, al maalde daar niemand om bij Excelsior: Sparta won het onderlinge oefenduel met 2-1. Twee maanden te laat, mokte de aanhang uit West na afloop.

In Rotterdam-Oost bleek de vreugde over de terugkeer op het hoogste niveau, na een absentie van twee jaar, dit voorjaar van korte duur. De kleinste van de drie Rotterdamse profclubs mag dan allang niet meer ‘de club van het oud papier’ zijn, in Kralingen moet anno 2010 nog steeds elk dubbeltje worden omgedraaid. „We kunnen ons geen uitspattingen veroorloven”, zegt algemeen directeur Simon Kelder. Eén troost heeft hij: dat geldt inmiddels voor nagenoeg alle clubs in het betaald voetbal in Nederland.

Kelders grootste kostenpost betrof niet het versterken van de selectie, maar de aanleg van een kunstgrasveld. Met het oog op de toch al overvolle voetbalkalender accepteert de KNVB dit seizoen geen ‘onnodige’ afgelastingen meer in de wintermaanden. Tijd is immers geld. Clubs zijn voor de keuze gesteld: veldverwarming of kunstgras. Excelsior koos voor het laatste, vooral uit financiële overwegingen. Maar om de benodigde 525.000 euro op tafel te krijgen, moest de club wel langs op het stadhuis. „We hebben een lening gekregen, die we in tien jaar mogen afbetalen”, vertelt Kelder. Was het gebaar uitgebleven, dan was zijn toch al armlastige club in zwaar weer beland.

Excelsior werkt dit seizoen met verreweg de kleinste begroting van de achttien eredivisieclubs: 2,7 miljoen euro. Ter vergelijking: landskampioen FC Twente heeft de begroting opgeschroefd naar 35,9 miljoen. Maar Kelder klaagt niet. Het aantal verkochte seizoenskaarten is in vergelijking met afgelopen seizoen ruimschoots verdubbeld. „De teller staat op 1.500, we hopen de 2.000 nog te halen.” Excelsior trapt zaterdag in Doetinchem af tegen het eveneens gepromoveerde De Graafschap.

Ook ‘grote broer’ Feyenoord, aan de overzijde van de Nieuwe Maas, moet op de kleintjes letten. In een poging om de financiële zorgen te verlichten, besloot de club dit voorjaar de prijs van een seizoenskaart met maar liefst 25 procent te verhogen. Excelsior daarentegen voerde slechts een minimale prijsstijging door. Kelder: „Je moet mensen niet ontmoedigen om naar het stadion te komen. Dat past ons ook niet.”

Vrijdag ontving zijn club goed nieuws, toen de overgang van Mounir El Hamdaoui van AZ naar Ajax alsnog werd afgerond. Kelder kan daardoor circa 150.000 euro bijschrijven. El Hamdaoui, bijgenaamd De Tovenaar van Kralingen, werd opgeleid op Woudestein. Excelsior heeft daarom recht op 3 procent van zijn verkoopwaarde.

Maar de kans dat coach Alex Pastoor zich met het extraatje alsnog mag roeren op de transfermarkt, is nihil. Excelsior hoopt de komende weken nog hooguit één of twee spelers te mogen verwelkomen die te licht worden bevonden door Feyenoord. Realiteitszin voert dan ook de boventoon bij tweedejaars hoofdtrainer Pastoor. Excelsior zal dit seizoen niet meedoen in de strijd om Europees voetbal, benadrukte hij vorige week bij de ploegpresentatie. Hij benaderde de afgelopen weken de ene na de andere oudgediende: van Hans Vonk tot André Ooijer, van Gerald Sibon tot Barry Obdam. Geen van allen gaf gehoor aan zijn lokroep.

De enige twee nieuwelingen met enige eredivisie-ervaring zijn doelman Cees Paauwe en verdediger Wouter Gudde. De laatste degradeerde het afgelopen seizoen met RKC Waalwijk. Hij weet dus wat degradatievoetbal is. „Het wordt lastig, maar ik heb goede hoop.” Behalve leiding geven aan de defensie gaat Gudde, afgestudeerd bedrijfseconoom, de commerciële afdeling van Excelsior versterken. „Ik ben altijd een jongen geweest die verder keek dan het voetbal.” Voor de fijne kneepjes van het vak kan hij ook terecht in het ouderlijk huis in Maassluis: zijn vader Eric is algemeen directeur van Excelsiors beschermheer Feyenoord.

    • Mark Hoogstad