Economie kort

Zakenman en filantroop (91) redt tijdschrift ‘Newsweek’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De 91-jarige zakenman en filantroop Sidney Harman heeft het Amerikaanse tijdschrift Newsweek gered van de ondergang. Hij neemt voor een onbekend bedrag het opinieweekblad over van The Washington Post Company. Dat wilde het tijdschrift kwijt, omdat het zwaar verliesgevend is. Newsweek verloor in 2009 bijna 30 miljoen dollar (23 miljoen euro). Newsweek schrijft zelf op zijn website dat volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen Harman een klein bedrag in contanten betaalt en de schuld van Newsweek overneemt. Die bedraagt enkele tientallen miljoenen dollars. Eind vorig jaar ging het tijdschrift BusinessWeek in eenzelfde constructie naar Bloomberg. Een groot aantal investeerders had belangstelling voor Newsweek. Onder hen de Nederlander Marcel Boekhoorn, onder andere eigenaar van dagblad De Pers. Een medewerker bevestigt dat Boekhoorn „meer dan vluchtig” heeft gekeken naar Newsweek, maar uiteindelijk ervan heeft afgezien.

DSM ziet omzet en winst sterk stijgen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Chemieconcern DSM heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst sterk zien stijgen. Het bedrijf verwacht dat 2010 een „sterk jaar” zal worden. Dat zei topman Feike Sijbesma in reactie op de kwartaalcijfers die DSM gisteren bekendmaakte. De omzet uit de doorlopende activiteiten van DSM steeg met 28 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 2,26 miljard euro. De winst kwam uit op 149 miljoen. In het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst slechts 10 miljoen euro. Volgens de topman zijn de resultaten vooral te danken aan grote verkoopvolumes en de kostenbesparende maatregelen die DSM al in 2008 heeft genomen. Die maatregelen om kosten te reduceren, leveren nu jaarlijks een besparing op van 200 miljoen euro.

Meer werkenden met gezondheidsklachten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Tussen 1999 en 2007 is het aantal werkenden dat gezondheidsproblemen rapporteert met bijna de helft toegenomen. Ruim 23 miljoen Europeanen tussen de 15 en 65 jaar hebben last van gezondheidsproblemen die veroorzaakt of verergerd zijn door het werk. Jaarlijks melden 12,5 miljoen mensen zich daarom ziek. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde analyse van onderzoeksbureau TNO. De meeste mensen melden zich ziek wegens lichamelijke en ergonomische klachten zoals rug- en nekpijn. Bij ongeveer 60 procent van de ondervraagden met werkgerelateerde klachten is de oorzaak lichamelijk. 14 procent zegt te lijden aan stress, heeft angstklachten of is depressief. Laag- en middelbaar opgeleiden hebben daarbij vaker last van lichamelijke klachten, terwijl hoogopgeleiden vaker stress, angst of depressie noemen als reden waarom ze niet kunnen werken.

Toch geen pinlimiet voor Belgische oudere

BRUSSEL. ING in België heeft gisteren een plan geschrapt om het bedrag dat 60-plussers mogen pinnen te beperken tot 1.000 euro per week. Dat gebeurde nadat Belgische ouderenorganisaties felle kritiek uitte op het voornemen. Eerder op de dag kondigde de bank aan dat de limiet van 1.000 euro voor ouderen vanaf 11 augustus zou gaan gelden. Nu mogen 60-plussers nog maximaal 2.500 euro per week „uit de muur halen”. Volgens ING België was de lagere limiet bedoeld om ouderen te beschermen. Zij worden vaker dan jongeren slachtoffer van fraude en diefstal bij het halen van geld uit pinautomaten. (ANP/BELGA)