Doden na schietpartij bij grens Israël en Libanon

Bij een schietpartij aan de grens tussen Israël en Libanon zijn gisteren vijf doden gevallen. Drie Libanese militairen en een Libanese journalist werden gedood door artillerievuur van het Israëlische leger. Volgens de tv-zender Al Manar van Hezbollah werd ook een hooggeplaatste Israëlische officier gedood. Israël bevestigde alleen dat een Israëlisch militair om het leven is gekomen.

De VN-vredesmissie UNIFIL roept op tot kalmte. Mogelijk komt er snel een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Israël en Libanon hebben tegenstrijdige verklaringen voor de dodelijke schietpartij vlakbij de stad Adaisseh. Volgens Israël werden hun militairen onder vuur genomen terwijl ze een routinepatrouille hielden aan de Israëlische kant van de grens en zijn die schoten beantwoord met artillerievuur. Volgens een Libanese legerofficier probeerden de Israëlische militairen een boom te rooien aan de Libanese kant van de grens, wat de schietpartij zou hebben veroorzaakt. Een Israëlische legerwoordvoerder bevestigde dat er een boom werd gerooid, maar zegt dat dit aan de Israëlische kant van de grens gebeurde.

Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor het begin van het gevecht. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor de „gevolgen” als er opnieuw dergelijke incidenten plaatsvinden. „Israël ziet in de beschieting van zijn militairen een duidelijke inbreuk van de VN-resolutie die de oorlog beëindigde”, meldde het ministerie.

Het grensgebied tussen Israël en Libanon is relatief rustig gebleven sinds de oorlog van 2006 tussen Israël en Hezbollah, waarbij 1.200 Libanese en 160 Israëlische soldaten omkwamen.

Na de oorlog werd een VN-vredesmacht van 12.000 soldaten geïnstalleerd in de regio. De afgelopen maanden nam de spanning aan de grens weer toe. Israël meent dat de Libanese Hezbollah-strijders weer in aantal zijn toegenomen en hun wapenarsenaal met steun van Syrië en Iran hebben aangevuld.

De Libanese president Suleiman heeft zijn leger opgedragen te reageren op alle „Israëlische agressie”. Hij meent op zijn beurt dat Israël de VN-resolutie heeft geschonden. (AFP, AP)