Dertien clubs onder curatele bij voetbalbond

Feyenoord, NEC, RKC en MVV bevinden zich onder de dertien profclubs die in grote financiële nood verkeren en bij de KNVB onder curatele staan. Zij zijn door de voetbalbond ingedeeld in de zogenoemde categorie 1. Deze clubs moeten binnen drie jaar hun begroting op orde hebben, anders verliezen ze hun licentie voor betaald voetbal.

De KNVB publiceerde vandaag ook de namen van clubs in categorie 2 (die in zorgelijke staat verkeren) en die van categorie 3. In 3 worden de financieel gezonde clubs ingedeeld. Dat zijn er slechts vier: Go Ahead Eagles, SC Heerenveen, FC Volendam en Telstar.

Het profvoetbal kwam afgelopen seizoen ongeveer voor 80 miljoen euro in de rode cijfers terecht. Directeur Frank Rutten van de belangenvereniging Eredivisie CV verwacht zelfs dat de achttien clubs in de hoogste afdeling van het betaald voetbal dit kalenderjaar op een gezamenlijk verlies van 100 miljoen euro uitkomen. (Ter indicatie: de totale omzet van de eredivisie bedroeg in het seizoen 2008-2009 bijna 4,3 miljard euro.)

Naar aanleiding van een rapport van oud-minister Willem Vermeend, die eerder dit jaar de bedrijfstak doorlichtte, wil de bond clubs strenger controleren. Daarin past ook meer openheid. „We moeten af van die zweem van geheimzinnigheid over de financiële situatie bij de clubs”, zegt KNVB-manager stafdiensten Ron Francis. „We gaan de namen van de categorieën elk kwartaal naar buiten brengen. Zo dwingen we de clubs openlijk te communiceren met sponsors en supporters over hun uitgaven en inkomsten. Met deze aanpak ontstaat misschien een gedragsverandering waardoor ze hun huishoudboekje wel op orde houden.”

De Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) moeten voortaan ook een eenvoudig financieel jaarverslag samenstellen. „Met een overzicht van de balans en het resultaat”, aldus Francis. „Daarnaast moeten de clubs in categorie 2 net als in 1 ook een meerjarenbegroting indienen. De BVO’s hebben hier zelf mee ingestemd om het profvoetbal weer gezond te maken. Het probleem is dat ze nog steeds meer uitgeven dan er binnenkomt.”

Vervolg KNVB: pagina 9

Slechts vier clubs gezond

De financiële positie van het betaald voetbal in Nederland is de laatste jaren sterk verslechterd, onder meer door uitgaven aan transfers en hogere spelerssalarissen. Daar stonden minder inkomsten uit transfers, televisie- en sponsorgeld tegenover, mede als gevolg van de economische crisis. Opvallend is dat alle topclubs financiële problemen hebben. Feyenoord staat met een schuldenlast van 36 miljoen en een ‘operationeel’ verlies van tussen de drie miljoen en vier miljoen euro in categorie 1.

PSV en Ajax (21 miljoen verlies vorig seizoen) zijn in categorie 2 terecht gekomen. Dat geldt ook voor landskampioen FC Twente, maar die club heeft zijn geschatte spelerskapitaal van twaalf miljoen (de waarde die de selectie vertegenwoordigt) niet opgegeven.

Desondanks waren Ajax en PSV de afgelopen weken nog actief op de transfermarkt. Zo kocht Ajax vorige week voor vijf miljoen euro Mounir El Hamdaoui van AZ en nam PSV Jeremain Lens voor naar verluidt drie miljoen euro over van de dezelfde club in een ruil met verdediger Dirk Marcellis. Volgens Francis hoeft dat niet te betekenen dat die clubs onverantwoorde uitgaven doen. „Het kan zijn dat er inkomsten van andere transfer tegenover staan. Dan kun je nog steeds op een positief saldo uitkomen.”

Opmerkelijk is verder dat zelfs Heracles Almelo in categorie 2 is ingedeeld. Voorzitter Jan Smit was juist altijd voorzichtig met uitgaven en fulmineerde tegen collega-bestuurders die dat niet waren. Maar hier lijkt sprake van een onvolkomenheid in het systeem. Smit: „Heracles is zo gezond als een vis. Wij zaten altijd in categorie 3. Daarvoor heb je 130 punten nodig, wij komen op 124. Het heeft te maken met het feit dat wij tachtig procent van de begroting uitgeven aan personeelskosten, terwijl zestig procent volgens de norm van de Europese voetbalunie UEFA is toegestaan. Maar in tegenstelling tot veel andere clubs werken wij wel met een sluitende begroting. Wij zouden eigenlijk elke week een fles champagne van de KNVB moeten krijgen. Ach, ze zoeken het maar uit in Zeist.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Dertien clubs onder curatele bij voetbalbond (4 augustus, pagina 1) staat dat de totale omzet van de eredivisie in het seizoen 2008-2009 bijna 4,3 miljard euro bedroeg. Dat is bijna 430 miljoen euro.

    • Erik Oudshoorn