Champions Trophy: blamage Nederland

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren hun derde wedstrijd op het toernooi om de Champions Trophy verrassend verloren. Het kleine hockeyland Nieuw-Zeeland was in Mönchengladbach met 1-3 te sterk voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Nederland had zaterdag de openingswedstrijd nog met 5-2 gewonnen van Spanje, een dag later verloor de de ploeg met 6-3 van Australië. Na de tweede nederlaag lijkt de finale alleen nog in theorie haalbaar. De overwinning op Nederland betekent de eerste zege sinds 32 jaar voor de ‘Black Sticks’ tijdens de Champions Trophy. Nieuw-Zeeland won in 1978 voor het laatst, van Spanje.

Er ging in de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland veel fout bij het Nederlands team. Eerst kreeg Simon Child een vrije doortocht van de Nederlandse verdedigers (1-0). Even later maakte Andrew Hayward er uit een strafcorner 2-0 van. Kort na rust maakte Teun de Nooijer via een strafbal een tegentreffer, maar een doelpunt van Blair Hilton krap twee minuten later betekende de definitieve knock-out voor Nederland.

„Ja, dit doet veel meer pijn dan de nederlaag tegen Australië. We staan anders in het toernooi dan we wilden”, zei Van Ass, wiens team nog geen schim was van de ploeg die eerder van Spanje won en tegen wereldkampioen Australië lang stand hield. „Dit is een jonge ploeg en wisselvalligheid hoort erbij”, zei aanvoerder De Nooijer na de nederlaag tegen de Black Sticks. „Ik hoop alleen wel dat de wisselvalligheid nu de andere kant op gaat en we de wedstrijden vlot trekken.”

Door de nederlaag van Duitsland tegen Spanje houdt Nederland een kans op de finale. Nederland speelt morgen tegen Engeland, zaterdag is Duitsland de laatste tegenstander in de groepsfase. „Ik hoop dat die laatste wedstrijd nog gaat om een plek in de finale”, zei de bondscoach. De finale van de Champions Trophy is zondag. (ANP)