BP claimt succes bij definitief dichten boorput

Onderwaterbeeld van de afgedichte oliebron van BP. Foto AFP This still image from a live BP video feed shows a view from a submersible while checking the integrity of the well head on August 3, 2010 in the Gulf of Mexico. BP prepared Tuesday to plug the worst oil leak in history, although the Gulf of Mexico region will be counting the environmental and economic costs for years, perhaps decades, to come. Already delayed by a week due to Tropical Storm Bonnie, the long-awaited "static kill" was put off again at the last-minute when a leak was discovered on Monday in the cap that has been sealing the runaway well since July 15. US spill chief Thad Allen said the leak had been stopped overnight and that the operation to ram in heavy drilling fluids, known as mud, would commence as soon as "injectivity tests" had given the procedure the all-clear. AFP PHOTO / BP == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / NO SALES / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGN == AFP

De Britse oliemaatschappij BP heeft de druk in het olielek in de Golf van Mexico onder controle – een „belangrijke mijlpaal” bij de pogingen om het lek definitief te dichten. Een operatie waarbij zware modder in de defecte oliebron is gespoten om de opstuwende olie definitief in bedwang te brengen is geslaagd.

Dat heeft BP vandaag laten weten. De oliebron „lijkt een statische conditie te hebben bereikt” aldus het olieconcern in een verklaring. Medewerkers van het bedrijf zijn acht uur bezig geweest om zware modder en boorvloeistof in de bron te pompen, een operatie die bekend staat als static kill. Volgens het plan moet de olie worden teruggedrongen tot bijna zes kilometer onder de zeebodem.

Als de druk stabiel blijft, kan BP de oliebron aan de bovenkant afsluiten met een betonnen kap. Een besluit daarover is de volgende stap, aldus een woordvoerder van BP. Volgens de oliemaatschappij zou het lek, dat sinds april heeft geleid tot de ernstigste olieramp uit de wereldgeschiedenis, dan definitief zijn verholpen. In totaal zijn bijna 5 miljoen vaten olie in zee gestroomd voordat het lek vorige maand al tijdelijk werd afgesloten. De ramp werd veroorzaakt door een explosie op een boorplatform van BP, dat in april verging.

Bij de static kill werd modder langzaam in de defecte oliebron gepompt vanaf een schip, via leidingen naar de bodem van de Golf van Mexico, anderhalve kilometer onder het wateroppervlak. De druk in de defecte oliebron liep snel terug in de eerste anderhalf uur nadat BP gisteren begon met pompen. Dat was een goed teken, zei Bobby Bolton, de baas op de bronlocatie, tegenover persbureau AP. „De druk gaat omlaag en lijkt te stabiliseren”, zei hij. BP blijft in de gaten houden of de druk in de oliebron niet oploopt.

Voor een definitieve oplossing van het probleem op de bodem van de Golf van Mexico moet ook nog een secundaire bron worden afgemaakt, benadrukte de Amerikaanse commandant Thad Allen op een persconferentie in Houston. Allen begeleidt de reactie van de Amerikaanse regering op de ramp. BP werkt al drie maanden aan deze zogenoemde relief well. Via die route moet cement worden ingespoten tot een diepte van vier kilometer onder de zeebodem. Met die operatie, die bottom kill wordt genoemd, moet het karwei definitief worden afgemaakt, aldus Allen.

Allen zei binnenkort nieuwe ramingen te verwachten van de hoeveelheid olie die nog in de Golf van Mexico aanwezig is, ook in bellen onder water. „Het is onze bedoeling om onze inzet af te stemmen op de noden, hoeveel olie er nog is en hoeveel we kunnen opvangen.” (AP, Bloomberg)