Bosbranden in Rusland: aantal doden loopt op

Het dodental als gevolg van de bos- en veenbranden in Rusland is opnieuw opgelopen, zo heeft het ministerie voor Noodgevallen vanochtend bekendgemaakt. Inmiddels zijn 48 mensen omgekomen. Dit weekeinde werd het dodental geschat op 34. De autoriteiten stelden dat maandag bij en deden dat vanochtend weer.

De branden in het westen en oosten van Rusland blijven zich uitbreiden. Gisteren bleek dat het totale gebied dat in brand staat opnieuw groter was geworden, nadat de autoriteiten zondag hadden gezegd dat ze de situatie onder controle hadden. In totaal staat nu zo’n 172.000 hectare bos in brand, 0,02 procent van al het bos.

President Medvedev heeft voor vanmiddag een spoedoverleg van de nationale veiligheidsraad belegd. Hij heeft eerder de noodtoestand afgeroepen in zeven regio’s.

Enkele tienduizenden vrijwilligers, militairen en brandweermannen zijn op dit moment bezig de branden te blussen. Buurland Oekraïne heeft twee blusvliegtuigen gestuurd en Azerbajdzjan twee helikopters. Buurland Iran heeft eveneens hulp aangeboden.

Milieugroepen en leden van de oppositie beschuldigen de regering ervan kortzichtig bosbeleid te hebben gevoerd, wat zich wreekt bij de bestrijding van de branden. Enkele jaren geleden besloot toenmalig president Poetin (nu premier) dat beleid te decentraliseren – volgens Greenpeace Rusland en oppositieleider Gennadi Goedkov van de Rechtvaardig Rusland-partij onder druk van de houtkaplobby. Het gevolg was dat 75 procent van het personeel dat in de bossen als ‘eerste waarschuwingslinie’ werkte, ontslagen werd.

De autoriteiten maakten gisteren ook bekend dat een militaire basis nabij Moskou in vlammen is opgegaan, evenals dertien hangars met vliegtuigen en helikopters. Het ministerie van Defensie deed berichten van de tabloidwebsite Lifenews.ru hierover eerder deze week af als „fictie”. De site meldde dat zeker 200 vliegtuigen en helikopters ter waarde van 329 miljoen euro waren vernietigd. Ook een nucleaire onderzoeksinstallatie in de Nizjni Novogorod regio zou bedreigd worden door het vuur. De autoriteiten hebben extra brandweermannen gestuurd om de installatie te beschermen.

De hittegolf die al weken Rusland teistert en bijgedragen heeft aan de brandencrisis, houdt voorlopig nog aan. Voor de komende dagen worden opnieuw recordtemperaturen verwacht, oplopend tot 40 graden celsius in en rond Moskou.

De luchtvervuiling in de hoofdstad als gevolg van de rook van de branden bereikte gisteren haar hoogste niveau in acht jaar. (AFP, AP, Reuters)