Arcadis behaalt hogere winst

Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet behaald en meer winst geboekt. De omzet groeide het afgelopen kwartaal veel harder dan in de voorgaande kwartalen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Arcadis vandaag bekend heeft gemaakt.

De omzet steeg naar 512 miljoen euro, een stijging van 23 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar toen de omzet 415 miljoen euro bedroeg. De winst kwam het afgelopen kwartaal uit op 18,5 miljoen euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. Toen bedroeg de winst van het bedrijf 17,1 miljoen. Over het eerste half jaar van 2010 steeg de omzet met 15 procent naar 960 miljoen euro.

Deze omzetstijging werd vooral veroorzaak door overnames, met name van het Amerikaanse bedrijf Malcolm Pirnie vorig jaar. De overgenomen bedrijven waren in totaal voor 18 procent van de omzetstijging verantwoordelijk. Ook de autonome omzet steeg in het afgelopen kwartaal, maar omdat die in het eerste kwartaal gedaald was, is er sprake van een autonome omzetdaling over het eerste half jaar van 2010. De daling in het eerste kwartaal werd vooral veroorzaakt door de strenge winter.

Arcadis-topman Harrie Noy zei dat gezien de huidige markt Arcadis een goed kwartaal achter de rug heeft. „De omzet steeg sterk, mede doordat voor het eerst sinds begin 2009 een eind kwam aan de autonome daling. In de infrastructuur- en watermarkt nam de omzet uit eigen activiteiten autonoom toe, ondanks druk op lokale overheidsbudgetten.”

Het advies- en ingenieursbureau verwacht dat de winst over 2010 licht zal stijgen, met maximaal 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens het bedrijf herstelt de economie zich, vooral in de Verenigde Staten. In 2009 bedroeg de winst uiteindelijk 72,8 miljoen euro.

Om te blijven groeien, wil het bedrijf in de toekomst nog meer overnames doen. Arcadis kijkt daarvoor naar Europa, Azië en Brazilië.

Op de beurs werd positief gereageerd door beleggers op de resultaten van Arcadis. Het aandeel steeg en stond rond het middaguur op 16 euro, een stijging van 4,1 procent.