Activisten Angola in cel na aanslag Africa Cup

Vier Angolese mensenrechtenactivisten zijn in de Angolese enclave Cabinda veroordeeld tot gevangenisstraffen tot zes jaar. Dat heeft een advocaat gisteren bekendgemaakt.

De activisten werden gearresteerd na de aanslag in januari in Cabinda op de bus met de nationale voetbalploeg van Togo, die op weg was naar de Africa Cup in Angola. Twee leden van de Togolese delegatie werden daarbij gedood. De aanslag werd opgeëist door het FLEC, een separatistische groepering die meer dan dertig jaar heeft geijverd voor onafhankelijkheid van het olierijke Cabinda.

De vier veroordeelden zijn een priester, een advocaat, een econoom en een ingenieur. Ze zijn veroordeeld voor ‘misdaden tegen de staat’. De rechter zei niet of ze rechtstreeks betrokken waren bij de aanslag in januari.

Volgens mensenrechtenorganisaties gebruiken de autoriteiten de aanslag als excuus om hard op te treden tegen separatistische geluiden. „Deze mannen zijn gearresteerd alleen omdat ze op vreedzame wijze hun mening gaven over Cabinda”, aldus Amnesty International. Angola bestempelde het FLEC na de aanslag in januari als een terroristische organisatie.

De decennialange strijd tussen het FLEC en de Angolese autoriteiten nam de laatste jaren af, in weerwil van de aanslag in januari. De in ballingschap levende leider van het FLEC zei vorige maand zelfs dat de groepering niet langer geweld wilde gebruiken en open staat voor een dialoog met Angola. (Reuters)