15 jaar politiechef Zuid-Afrika cel

Het voormalige hoofd van de Zuid-Afrikaanse politie, Jackie Selebi, is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Selebi, die tot 2008 ook voorzitter was van de internationale politieorganisatie Interpol, werd vorige maand schuldig bevonden aan corruptie. Selebi heeft volgens het hof in Johannesburg vanaf 2000 ten minste 16.000 euro aangenomen van de veroordeelde drugsbaron Glenn Agliotti. In ruil zorgde hij ervoor dat Agliotti, een oude vriend met wie hij regelmatig in Johannesburg uit winkelen ging, door politie en justitie met rust werd gelaten. Rechter Meyer Joffe noemde het optreden van Selebi tijdens het maanden durende proces vanmiddag „beschamend”. Selebi, die een vertrouweling was van voormalig president Thabo Mbeki, zou bewijsstukken hebben vervalst en kwam geregeld terug op eerdere verklaringen. Vijftien jaar is de minimumcelstraf die in Zuid-Afrika staat op het aannemen van steekpenningen van meer dan 1.000 euro. (NRC)