Zakenman van 91 redt tijdschrift Newsweek

De 91-jarige zakenman en filantroop Sidney Harman heeft het Amerikaanse tijdschrift Newsweek gered van de ondergang. Hij neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag het opinieweekblad over van The Washington Post Company. Dat wilde het tijdschrift kwijt, omdat het zwaar verliesgevend is. Newsweek verloor in 2009 bijna 30 miljoen dollar (23 miljoen euro).

Newsweek schrijft zelf op zijn website dat volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen Harman een klein bedrag in cash betaalt en de schuld van Newsweek overneemt. Die bedraagt enkele tientallen miljoenen dollars. Eind vorig jaar ging het tijdschrift BusinessWeek in een zelfde constructie naar Bloomberg.

Een groot aantal investeerders had belangstelling voor Newsweek. Onder hen de Nederlander Marcel Boekhoorn, onder andere eigenaar van dagblad De Pers. Een medewerker bevestigt dat Boekhoorn „meer dan vluchtig” heeft gekeken naar Newsweek, maar uiteindelijk ervan heeft afgezien.

De nieuwe eigenaar Harman is oprichter van Harman International, leverancier van audioapparatuur. Harman levert onder meer autoradio’s aan Mercedes-Benz, BMW en Lexus. Hij is enkele jaren geleden met pensioen gegaan. Hij is getrouwd met Jane Harman, lid van het Huis van Afgevaardigden voor Californië.

The Washington Post was sinds 1963 eigenaar van het bijna tachtig jaar oude Newsweek. Samen met concurrent Time is het blad een icoon in de Amerikaanse tijdschriftjournalistiek. Newsweek verliest al jaren lezers en adverteerders aan met name internet. Newsweek belooft adverteerders nu een oplage van 1,5 miljoen exemplaren. Dat was enkele jaren geleden nog 2,6 miljoen.

Harman benadrukte in een toelichting dat hij het blad de tijd wil geven om zich te herstellen. „Ik zie dit niet als een gewone investering. De bedoeling is brandstof te verschaffen voor de transitie van het blad in zijn huidige vorm naar een bloeiend medium in de papieren, mobiele en digitale wereld. Ik ben hier niet om geld te verdienen. Ik wil plezier hebben.”