Wetenschap kort

Heup kan in vier maanden met eigen botcellen herstellen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Een kunstheup van lichaamsvriendelijke kunststof, waarop binnen vier maanden een nieuwe laag kraakbeen en nieuw bot groeit. Dat kan, hebben bio-ingenieurs van drie Amerikaanse universiteiten aangetoond. Het wetenschappelijke artikel waarin dit nieuwe concept wordt bewezen is online gepubliceerd door het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De onderzoekers gaven twintig konijnen een nieuw gewricht in hun rechter voorpoot. Bij konijnen is dat een kogel-in-een-komgewricht dat wat lijkt op het menselijk heupgewricht. De huidige menselijke kunstheupen worden gemaakt van metaal en kunststof. Ze worden vastgezet in het heup- en dijbeen. Die constructie blijft meestal tien tot vijftien jaar goed, maar bij ongeveer één op de twintig patiënten gaat het binnen tien jaar mis. Het nieuwe gewricht is gemaakt van een kunststof (polycaprolacton) en van botmineraal (hydroxyapatiet). De vorm ontstond door driedimensionaal ‘printen’. In die vorm hielden de onderzoekers nog microkanaaltjes vrij waarin nieuw lichaamseigen bot en kraakbeen moest gaan groeien.

Opwarming door roet wordt onderschat

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Roetdeeltjes in de lucht dragen bijna net zoveel bij aan de opwarming als CO2. Dat blijkt uit een atmosferisch model van Mark Z. Jacobson dat binnenkort in het Journal of Geophysical Research (Atmospheres) wordt besproken. Hij onderzocht de rol van roet dat vrijkomt bij het stoken van fossiele brandstof, maar ook van hout en mest. Anders dan het gas CO2 blijft het gemiddelde roetdeeltje maar een paar weken in de atmosfeer hangen en beperking van roetuitstoot van auto’s heeft dus onmiddellijk effect. Aanpak van de roetuitstoot is misschien het enige middel om het ijs rond de Noordpool nog te redden, denkt Jacobson.