Vrijspraak vanwege onbevoegde hulpofficier

De rechtbank in Maastricht heeft een 51-jarige verdachte vrijgesproken van drugshandel en wapenbezit, omdat een politie-inspecteur zijn certificaat als hulpofficier van justitie niet had verlengd. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak.

Volgens persrechter Patrick Brandts had de hulpofficier vanwege zijn ondeugdelijke papieren niet de bevoegdheid om opdracht te geven tot het fouilleren van de man. Op het lichaam en in het huis van de verdachte werden softdrugs, harddrugs, een wapen en munitie aangetroffen. Deze spullen gelden nu als onrechtmatig bewijs.

Het OM had in de stukken voor de rechtszaak zelf gezegd dat de hulpofficier niet bevoegd was, maar verkeerde in de veronderstelling dat dit niet zou leiden tot vrijspraak. Het gerechtshof in Den Bosch had eerder dit jaar, bij uitspraken in hoger beroep in een moordzaak en een diefstalzaak, gesteld dat verdachten door het onbevoegd optreden van hulpofficieren geen nadeel hadden ondervonden.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft de politieregio Limburg-Zuid inmiddels gevraagd om duidelijk te maken aan hoeveel zaken de politie-inspecteur de afgelopen tijd heeft gewerkt zonder de benodigde papieren. Ook wil justitie weten of nog meer hulpofficieren onbevoegd hun werk doen.

In april van dit jaar bleek al dat twee hulpofficieren van het politiekorps Brabant-Noord onbevoegd hun werk hadden gedaan. Een van hen had zijn examenpapieren vervalst en werd buiten functie gesteld. Een ander had zijn certificaat niet tijdig verlengd. Het duo verrichte onbevoegd 1.690 ambtshandelingen in 923 zaken.