Verbod BlackBerry waarschijnlijk onderhandelingstactiek

Het verbod op de BlackBerry lijkt een onhandige tactische manoeuvre van de Golfstaten. De smartphone van het Canadese Research In Motion (RIM) is de eerste keuze van de mondiale bankiersgemeenschap. Het besluit van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de Messenger-, e-mail- en webbrowserdiensten vanaf oktober te verbieden, en een gemeld gedeeltelijk verbod in Saoedi-Arabië, is dus een groot negatief punt voor het bedrijfsleven. RIM, zijn gebruikers en de Golfstaten hebben veel te verliezen bij deze machtsstrijd.

De repercussies kunnen verreikend zijn. De VAE en Saoedi-Arabië tellen slechts 1,2 miljoen gebruikers van de BlackBerry, volgens Reuters – minder dan 3 procent van alle BlackBerry-abonnees. Maar financiële professionals maken uitgebreide reizen. Hoewel de precieze details van het verbod onzeker blijven, kan het feitelijke aantal getroffen gebruikers veel hoger uitvallen als de maatregel zich ook uitstrekt tot BlackBerry’s uit het buitenland.

De overgangsperiode van twee maanden, die deels overlapt met de voor moslims heilige maand ramadan, als de werktijden aanzienlijk korter zijn, geeft bedrijven te weinig tijd om over te stappen op alternatieven. De interruptie zou bovendien een onwelkom obstakel zijn voor het herstel van het met schulden overladen Dubai, een emiraat binnen de VAE, en voor de internationale banken die in de regio hebben geïnvesteerd en juist hoopten op een verbetering van de omstandigheden.

Maar RIM, de enige aanbieder van smartphones in de Golfstaten die zijn data naar het buitenland overbrengt zonder de plaatselijke infrastructuur te benutten, bevindt zich eveneens in een zwakke positie. De Apple iPhone wint terrein op de BlackBerry op de zakelijke markt. De bank Standard Chartered heeft de smartphone van Apple wereldwijd als standaard aanvaard, en heeft deze stap in Azië al doorgevoerd. Andere instellingen overwegen soortgelijke initiatieven. De banken zeggen zich meer zorgen te maken over het tegen commerciële concurrenten beschermen van de gegevens dan over staatscensuur, en op dit terrein is Apple zijn achterstand snel aan het inhalen.

De toezichthouder op de telecomsector van de VAE zegt dat het verbod het gevolg is van het mislukken van de pogingen sinds 2007 om RIM te laten voldoen aan zijn binnenlandse regelgeving. Maar dat lijkt een onderhandelingstactiek. India heeft onlangs soortgelijke zorgen geuit over de nationale veiligheid en de BlackBerry, maar overheidsfunctionarissen zeggen dat RIM er nu aan werkt om het probleem op te lossen. Gezien het feit dat de belangen voor beide partijen zeer groot zijn, valt te verwachten dat de VAE en RIM een vergelijkbaar compromis zullen proberen te sluiten.

Una Galani

    • Una Galani