Thomas

In een interview met Daniel Benson op cyclingnews.com verklaarde Thomas Dekker dat het niet was gebleven bij die ene injectie met dynepo in de winter van 2007. Meerdere injecties volgden daarna. Maar niemand had hem gedwongen of zelfs maar aangemoedigd. Hijzelf was verantwoordelijk.

Thomas werd pas in juli 2009 betrapt op de dynepo van 2007. Dat was omdat de Internationale Wielerunie gedurende 2008 in zijn bloedpaspoort een aantal schommelingen in parameters had waargenomen. Wielrennen is een uitputtingslag, en dat is in zo’n bloedpaspoort nauwkeurig te volgen. In 2008 werd Thomas op momenten als veel te gezond gekwalificeerd, en dan heb je als wielrenner een probleem.

En dus volgde in 2009 een hertest op de als een ijsblokje bewaarde urine uit 2007. Thomas Dekker viel de eer te beurt als eerste retropositief geval te sneuvelen.

Dynepo was intussen puur amateurisme, cera was de norm. Dat moet wrang zijn geweest. Feit is dat Thomas een ontzegging van de rijbevoegdheid kreeg opgelegd van twee jaar. Op 1 juli 2011 mag hij weer koersen, aangenomen dat er een ploeg in hem geïnteresseerd is. Twee jaar, een absurde straf. Op de voetbalvelden zie je om de twee minuten een beredeneerde aanslag op andermans geluk.

Daniel Benson schuift aan bij Thomas terwijl hij zijn nieuwe onderkomen aan het schilderen is. Toevallig is het precies een jaar geleden dat Thomas Dekker van de Internationale Wielerunie het bericht ontving van zijn positieve test. Wie heeft wie uitgenodigd?

In het interview lees ik dat Thomas, schuldbewust en vervuld van goede voornemens „professioneel management” in de arm heeft genomen om een nieuwe start voor te bereiden. Of kwam het initiatief van cyclingnews.com? Bestond het verlangen om het complete verhaal Dekker voor eens en voor altijd te boekstaven? Ik vrees dat het professioneel management erachter zit.

Tijdens het lezen moest ik denken aan het optreden van Thomas in Dit was het nieuws – ik vond het filmpje weer terug op YouTube. In november 2008 boog hij zich over de krantenkop ‘Klem in een web van onwaarheden’. Toen was het al pijnlijk om te zien hoe hij zich bijna verhing aan de leugen waarin hij de lachers op zijn hand kreeg. In retrospectief zie ik nu de vleesgeworden, zeer geslaagde satire.

Het irriteert Daniel Benson duidelijk dat Thomas niets loslaat over zijn entourage in 2007. Wie had hem geadviseerd de epo te gebruiken, waar kwam het spul vandaan? Maar ik zie de grondstoffen voor een spannende detective vol mededogen. Het fatale urinemonster werd opgevangen op 24 december. Een shot epo lijkt me niet nodig om een dag later een kalkoen op te eten. En hoe komt de wielerunie op het waanzinnige idee op dat dode tijdstip een controleur langs te sturen. Zat er een lek in de entourage?

    • Peter Winnen