Shakespeare-dief krijgt acht jaar celstraf

De Britse antiekhandelaar Raymond Scott heeft acht jaar gevangenisstraf gekregen voor het helen van een zeer zeldzame zeventiende-eeuwse druk van William Shakespeare. Rechter Richard Lowden legde deze opvallend hoge straf op vanwege het „voor financieel gewin achterhouden” van een „per definitie Engelse schat”, zo schrijft het Britse dagblad The Guardian. Lowden bestempelde Scotts kunstheling verder als „cultureel vandalisme”.

De 53-jarige werkloze Scott was in het bezit van een van de tweehonderdvijftig First Folio’s, een van de eerste drukken van het werk van Shakespeares werk. De First Folio is gedrukt in 1623, zeven jaar na Shakespeares dood. De waarde van het werk wordt geschat op ruim 1,2 miljoen euro.

Scott, die zei het werk op de kop getikt te hebben in Cuba, bracht zijn First Folio voor onderzoek naar de Amerikaanse Folger Shakespeare Library in Washington DC. Het personeel herkende het echter en schakelde vervolgens politie, FBI en de Britse ambassade in.

De First Folio is tien jaar geleden uit de bibliotheek van Durham University gestolen, samen met ander cultureel erfgoed.