Rusland brandt aan alle kanten

De extreme temperaturen in Rusland blijven voor grote problemen zorgen. Bij bosbranden zijn nu 40 mensen omgekomen. Ook buiten Rusland is het heet.

Een bosbrand woedt nabij de Russische stad Voronezj. Een landbouwgebied ter grootte van Portugal is inmiddels verbrand. Foto AP Flames travel along the floor of a forest as a parched forest burns near a suburb of the town of Voronezh some 500 km (294 miles) south of Moscow, Sunday, Aug. 1, 2010. Hundreds of new fires broke out Sunday in Russian forests and fields that have been dried to a crisp by drought and record heat. (AP Photo/Mikhail Metzel) AP

Kort nadat president Dmitri Medvedev gisteren in zeven regio’s de noodtoestand had uitgeroepen, werd duidelijk dat de bosbrandencrisis in Rusland zich waarschijnlijk zal uitbreiden.

Voor de komende dagen worden opnieuw recordtemperaturen verwacht, tot 40 graden Celsius, meldden Russische weerkundigen gisteren en vandaag. De bos- en veenbranden die Rusland al dagen in hun greep houden en waarschijnlijk door menselijk toedoen zijn veroorzaakt, dreigen daardoor verder aan te wakkeren.

Gisteren nog meldden de Russische autoriteiten dat zij de branden deels onder controle hadden gekregen. Het totale gebied dat in brand staat zou sinds het weekeinde kleiner zijn geworden.

Rusland kampt met een van de ergste hittegolven uit zijn geschiedenis. Sinds metingen 130 jaar geleden begonnen is het nooit zo warm geweest. Oorzaak van het warme weer is volgens het KNMI een voortdurende aanvoer van hete continentale lucht, tussen hogedrukgebieden in het noordoosten van Rusland en lagedrukgebieden boven oostelijk Europa.

Ook een aantal omliggende landen kampt met zeer hoge temperaturen. In Finland, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan werden afgelopen dagen extreme temperaturen gemeten.

De bosbranden, die ook in het verre oosten van Rusland woedden, hebben de afgelopen dagen complete dorpen en kleine steden verwoest. Een landbouwgebied ter grootte van Portugal is verbrand. Volgens de autoriteiten zijn 2.000 woningen in de as gelegd, meer dan 150.000 mensen zijn geëvacueerd. Het dodental als gevolg van de branden, is opgelopen tot 40.

President Medvedev kondigde de noodtoestand af in de regio’s Vladimir, Voronezj, Moskou (exclusief de hoofdstad zelf), Nizjni Novgorod, Rjazan, Mari El en Mordovië (zie kaart). Het presidentiële decreet verbiedt Russen risicogebieden te betreden totdat de noodtoestand is opgeheven. Ook roept de president vrijwilligers op zich te melden voor de bestrijding van de branden.

Analisten vrezen voor prijsstijgingen van levensmiddelen als gevolg van de extreme droogte in Rusland en omliggende landen als Oekraïne. Volgens conservatieve schattingen is in Rusland alleen al eenvijfde van de graanoogst verwoest. Ook in Oekraïne en Kazachstan – grote graanexporteurs – zou de oogst deels vernietigd kunnen worden. De Europese graanprijs steeg gisteren tot zijn hoogste niveau in twee jaar. (AFP, Reuters)