Resultaten van DSM fors verbeterd

Chemieconcern DSM heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst sterk zien stijgen. Het bedrijf verwacht dat 2010 een „sterk jaar” zal worden. Dat zei topman Feike Sijbesma in reactie op de kwartaalcijfers.

DSM maakte vanochtend de resultaten bekend. De omzet uit de doorlopende activiteiten van DSM steeg afgelopen kwartaal met 28 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 2,26 miljard euro. De winst kwam uit op 149 miljoen. In het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst slechts 10 miljoen euro.

Topman Sijbesma zei zeer verheugd te zijn over het afgelopen kwartaal. „Het bedrijfsresultaat steeg met meer dan 25 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en voor de huidige activiteitenportfolio was dit het beste kwartaal ooit.” Volgens de topman zijn de resultaten vooral te danken aan grote verkoopvolumes en de kostenbesparende maatregelen die DSM al in 2008 heeft genomen. De maatregelen die het bedrijf toen nam om kosten te reduceren, leveren nu jaarlijks een besparing op van 200 miljoen euro.

DSM profiteerde afgelopen kwartaal vooral van de bedrijven die hun voorraden weer opbouwen. Vooral in China groeiden de activiteiten van DSM sterk. In dit land behaalde het chemieconcern het afgelopen kwartaal een omzet van 784 miljoen dollar (592 miljoen euro), een stijging van 34 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal behaalde het chemieconcern afgelopen kwartaal 13 procent van de totale omzet in China. In hetzelfde kwartaal van 2009 werd 9 procent van de totale omzet in China gerealiseerd.

DSM heeft zich de afgelopen jaren sterk gericht op groei in China. Daarvoor aluit het bedrijf samenwerkingsverbanden met Chinese bedrijven en opent het nieuwe fabrieken in het land.

DSM verwacht dat de economie zich dit jaar verder zal herstellen, als er geen grote veranderingen meer zullen plaatsvinden in de economische omstandigheden.

Ondanks de goede resultaten daalde het aandeel DSM vanochtend op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur stond het aandeel op 37,08 euro, een verlies van 1,7 procent. Volgens analisten kwam deze negatieve koersontwikkeling doordat veel beleggers het gevoel hebben dat het aandeel DSM de komende tijd moeite zal hebben om zo sterk te blijven stijgen als de afgelopen periode.