Polen: Rusland traineert onderzoek vliegramp

Rusland traineert het onderzoek naar het vliegtuigongeluk in april waarbij de Poolse president Lech Kaczynski omkwam. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gisteren gezegd.

Volgens premier Tusk is de samenwerking met Moskou, die aanvankelijk voortvarend verliep, de laatste tijd „verslechterd”. Edmund Klich, die namens Polen betrokken is bij het onderzoek naar de ramp, heeft in een brief aan Russische collega’s om „openheid en respect voor de afspraken over samenwerking” gevraagd.

De Polen wachten naar eigen zeggen nog steeds op documenten met betrekking tot de toestand van het Russische militaire vliegveld in Smolensk waar het Poolse staatsvliegtuig neerstortte. Bij het ongeluk kwamen naast Kaczynski tientallen Poolse functionarissen en politici om. Zij waren op weg naar een herdenkingsbijeenkomst in de buurt.

Eerder bleek al uit technisch onderzoek dat de radar van het vliegveld niet naar behoren werkt. Warschau wil weten of de Russische luchtverkeersleider daardoor op het verkeerde been is gezet en onjuiste informatie heeft doorgegeven aan de piloten van het Poolse vliegtuig, die in dichte mist probeerden te landen.

Poolse onderzoekers houden er ook nog steeds rekening mee dat er mogelijk vanuit het toestel zelf druk is uitgeoefend op de piloot om te landen, ondanks de slechte weersomstandigheden.