Petacchi wil snel geld verdienen nu het nog kan

Wielrenner Alesandro Petacchi verdient vijf- tot tienduizend euro per criterium. Zoals gisteren in Roosendaal. Duitsers worden al terughoudender.

Hij ziet er moe uit. Bleek gezicht, wallen onder zijn ogen en een houding die weinig ambitie verraadt. Alessandro Petacchi, winnaar van het puntenklassement, heeft geen rust gehad na de Tour de France.

Een dag na de finish in Parijs meldde Petacchi zich alweer voor een criterium in het Belgische Aalst. Daarna volgden kermiskoersen in Wateringen, Rhede, Wolvertem, Stadt Bad en gisteren was de Italiaan actief in de ‘Draai van de Kaai’ te Roosendaal.

Al met al is hij één dag thuis geweest. „En dat was eigenlijk alleen maar om de inhoud van mijn koffer te verwisselen”, lacht Petacchi voor de wedstrijd. Hij spelt het rugnummer 38 op de achterkant van zijn groene trui. Andy Schleck, de witte trui uit de Tour, is er ook, net als Ivan Basso, die in zijn roze Giro-trui rijdt.

Petacchi was goed voor twee ritzeges in Frankrijk. Critici beweerden dat sprinter Mark Cavendish meer recht had op het groen, omdat hij had bewezen de snelste te zijn van het peloton. „Ik begrijp die mensen heel goed”, zegt Petacchi. „Cavendish heeft vijf etappes gewonnen en hij is de meest explosieve renner. Maar ik ben niet minder blij met het groen. Het was een droom die uitkwam.”

Petacchi heeft geen idee wat de reacties in zijn land waren na het behalen van de groene trui. „Ik heb nog geen krant gelezen. Maar ik verwacht dat ze het een goede zaak zullen vinden.”

Dat laatste is niet vanzelfsprekend. Want terwijl de Italiaan alles in het werk stelde om de groene trui te veroveren, werd bekend dat de Italiaanse justitie opnieuw een onderzoek is gestart naar Petacchi. Hij zou wederom de dopingregels hebben overtreden. Vandaag moet de renner van Lampre zich melden bij het Italiaans olympisch comité (CONI). In Italiaanse kranten is al geschreven dat Petacchi middelen zou hebben gebruikt die een hoge hematocrietwaarde maskeren.

Petacchi (36) behoort tot een groep van 35 renners, artsen en ploegleiders die zich voor de Italiaanse politie beschikbaar moeten houden. De wielerploeg Lampre staat centraal in het onderzoek. De Italiaanse justitie richt het vizier vooral op Guido Nigrelli, een apotheker en vriend van Lampre-teambaas Giuseppe Saronni.

Voor Lampre reed de laatste jaren een aantal grote namen, onder wie Alessandro Ballan, de wereldkampioen van 2008, sprinter Daniele Bennati en voormalig Giro-winnaar Damiano Cunego, die nog altijd in dienst is van de ploeg.

Petacchi heeft de schijn tegen bij dit onderzoek. Hij werd al eens eerder betrapt op het gebruik van doping. In 2007, toen hij voor het Duitse Milram fietste, werd hij voor een jaar geschorst wegens een te hoge concentratie van salbutamol, een middel tegen astma. Bovendien werden alle uitslagen die hij na 31 oktober 2007 had behaald, geschrapt , alsmede zijn vijf ritzeges in de Giro van 2007

Vorige week moest Petacchi verschijnen voor een verhoor dat plaatsvond naar aanleiding van het dopingonderzoek. De renner zweeg op advies van zijn advocaat, Virginio Angelini. „Hij wilde wel spreken, maar ik heb hem gezegd dat het verstandiger is om nu niets te zeggen”, stelde zijn advocaat.

Petacchi haalde gisteren zijn schouders op in Roosendaal. „Wat de actuele situatie is met Lampre?” herhaalt hij de vraag. „Ik heb nog een contract voor twee jaar, dus die hoop ik vol te maken”, ontwijkt hij de vraag. Maar hoe zit het met het dopingonderzoek? Is er iets gevonden in het huis van Petacchi? „Ik geef er de voorkeur aan niet te antwoorden.”

John van den Akker, die renners contracteert voor criteriums, zegt dat de marktwaarde van Petacchi niet is gedaald na de geruchten over nieuw dopegebruik. „Organisatoren gaan wel twijfelen”, merkt hij. „Zeker in Duitsland, waar ze nogal huiverig zijn op dit gebied, willen ze weten wat voor renner ze precies binnenhalen.”

Van den Akker informeerde zelf ook bij Petacchi. „Hij zei dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen, dat hij het onderzoek rustig afwacht. Wij moeten hem daarop vertrouwen.” Totdat zijn schuld is bewezen, toucheert Petacchi de lucratieve contracten voor de criteriums, die in zijn geval vijf- tot tienduizend euro per avond opleveren.

Na afloop van het criterium, gewonnen door Andy Schleck, rijdt Petacchi met zijn knecht Danilo Hondo weer weg uit Roosendaal. Op naar een volgend criterium, naar een nieuwe zak geld. Nu kan het nog.

    • Jan Cees Butter