Onrustig Oss vreest golf ontslagen

MSD is vastbesloten om de reorganisatie van Organon door te zetten.

En dat is slecht nieuws voor Oss, waar de lokale economie draait om dit bedrijf.

De plaatselijke bakker, de bloemist, de glazenwasser. Ze schrokken zich een hoedje toen ze hoorden dat hoogstwaarschijnlijk de helft van de 4.500 banen bij farmaceut MSD (voorheen Organon) in Oss verdwijnt. Want voor elke baan bij MSD gaat er ook één bij zijn toeleveranciers verloren. Burgemeester Herman Klitsie weet het. „Het ontslag zou een grote klap betekenen. Ook voor ondernemingen in de regio die direct of indirect afhankelijk zijn van MSD.”

Het MSD-terrein, naast het Osse station, is als een dorp in het centrum van de stad. De weg eromheen is drie kilometer lang. Achter het hek zie je groenvoorzieningen en paadjes die glazen kantoorpanden verbinden met bakstenen fabrieken en metalen loodsen. Het terras van de bedrijfskantine zit rond lunchtijd vol. Werknemers lopen met dienbladen af en aan. Boven hen wapperen MSD-vlaggen fier in de wind, alsof begin deze maand geen onheilstijding dit bedrijf trof. Duizend onderzoekers, 975 productiemedewerkers en 250 mensen in ondersteunende functies weten vrijwel zeker dat ze hun baan gaan verliezen. Wie volgt?

Op het parkeerterrein staan honderden auto’s. Ook drie bedrijfswagens van automatiseerder Centric. Ook een bestelwagen van montagebedrijf Van der Heijden. Ook een bus van lasbedrijf Van Dinther. En kwamen de 27 werknemers van Van Doren Engineers met de auto of met de fiets? Ze zijn er in elk geval. Ze onderhouden de productielijn van de NuvaRing, een anticonceptiemiddel. Ze verzorgen de software voor een verpakkingsmachine.

Een kwart van de werknemers van Van Doren Engineers, gevestigd in het nabijgelegen dorp Boekel, werkt op dit moment bij MSD. Vestigingsmanager Roger Gunther: „Geruchten over een reorganisatie waren er al langer. Maar ik schrok van de cijfers. Toen ik ze hoorde, krabde ik me achter de oren en dacht: Wat houdt dit in? Het onderzoeksdeel, het laboratorium, wordt waarschijnlijk gesloten. Omdat wij vooral voor de productie werken, zijn de gevolgen voor ons op korte termijn waarschijnlijk klein. Bovendien kunnen we een klap opvangen. Van onze 120 werknemers zijn er maar 70 in vaste dienst. De vraag die me nu vooral bezighoudt is: wat zal de volgende stap zijn? Productie is natuurlijk makkelijk te verplaatsen naar lagelonenlanden.”

De ontslaggolf hangt als een donderwolk boven de hoofden van tientallen toeleveranciers. Hoeveel schade gaat die hun straks berokkenen? Ze weten het nog niet. Ze vrezen. Cateraar Sodexo, schoonmaakbedrijf Hago, bloemsierkunst Josina. Loodgieter De Vet werkt al negentig jaar voor de Osse farmaceut – zolang Organon bestaat. „Nu is het afwachten.” Technische groothandel Van den Dungen Oskaro gaat voorlopig door als altijd. „We weten nog niet waar we aan toe zijn. Verder zeggen we niets, in verband met concurrentie.”

Bakker Harm Lamers kan kort zijn. De helft minder mensen betekent de helft minder broodjes. Sinds maart dit jaar levert zijn Osse bakkerij het brood aan de kantine van MSD. „Een mooie, grote klant.” Maar hij is niet afhankelijk van de farmaceut. „Dit soort partijen zijn grimmig. Eerst zijn ze Organon, dan Schering-Plough, dan MSD, elk met eigen kantine-ideeën. Mijn core business zijn mijn twee winkels. Ik zal gelukkig geen werknemer hoeven ontslaan.”

„Geen ontslagen nee, maar wel minder uren voor al mijn mensen”, zegt Eric Tollens van taartleverancier Multivlaai. Hij bezorgt tientallen vlaaien per week bij MSD. „Het zal harder werken worden voor minder centen. Maar goed, elke ondernemer in Oss gaat er last van hebben. De schoenmaker, hier verderop in de straat, die veiligheidsschoenen levert, de viswinkel daarnaast.”

Estax Techniek zeker. Bij het metaalverwerkend bedrijf met 28 medewerkers, gelegen vlakbij het MSD-terrein, is de sfeer bedrukt sinds het nieuws over de ontslagen. Projectmanager Scott van Daal: „We praten er hier veel over. We zeggen tegen elkaar: ‘De gebouwen waar wij in werken, blijven staan’. Ik kom bijna iedere dag bij MSD. Acht van onze jongens zijn er vast gestationeerd voor het onderhoud. We maken ons zorgen. Omzetverlies. We moeten op zoek naar andere klanten.”

    • Esther Wittenberg