Olieramp voor kust VS nu ernstigste ooit

Het lek in de Golf van Mexico is naar nu blijkt veruit de grootste olieramp die ter wereld ooit is voorgevallen. In totaal zijn bijna 5 miljoen vaten olie in zee gestroomd, zo bleek gisteren uit nieuwe wetenschappelijke ramingen.

Het was al duidelijk dat het lek van de BP-boorput op de oceaanbodem eerdere Amerikaanse rampen in omvang overtrof. Volgens de nieuwste cijfers is de olieramp, gemeten naar vrijgekomen olie, ook ernstiger dan de ramp met olieplatform Ixtoc I voor de Mexicaanse kust in 1979. Bij die ramp, die tot nu toe werd beschouwd als de ernstigste uit de geschiedenis, kwamen naar schatting 3,3 miljoen vaten olie vrij.

De nieuwe schattingen zijn gedaan door een groep wetenschappers in opdracht van de federale overheid. Oplopende schattingen van de omvang van de ramp hebben al sinds de explosie van boorplatform Deepwater Horizon, nu 106 dagen geleden, directe invloed op de reacties van zowel de Amerikaanse overheid als olieconcern BP. Ook hangt de hoogte van de kosten die BP moet betalen af van de hoeveelheid olie.

In eerste instantie zou er volgens de overheid en het bedrijf helemaal geen olie bij de explosie zijn vrijgekomen. Dat werd bijgesteld naar 1.000 vaten per dag en sindsdien bleven de schattingen oplopen. De wetenschappers stellen nu dat de eerste dagen 62.000 vaten per dag aan olie vrijkwamen. Met het verminderen van de druk uit het ondergrondse reservoir nam die hoeveelheid langzaamaan af. Een vat olie is bijna 160 liter.

Na maanden van mislukkingen sloot BP twee weken geleden het olielek af. Een dezer dagen moet de put definitief worden gedicht met zware materialen. Wegens een technisch probleem werd die ingreep gisteren met een dag uitgesteld.

Ondertussen is slechts een zesde van de vrijgekomen olie opgeruimd, ofwel naar schatting 800.000 vaten. In de vijf Amerikaanse staten aan de Golf van Mexico en op zee werken 32.000 mensen aan de opruimactie. Er zijn 4.400 schepen bij ingezet.

Beurstoezichthouder SEC doet verder onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen BP. Dat zeggen anonieme bronnen tegen persbureau Reuters. Volgens de bronnen zouden BP-werknemers mogelijk gehandeld hebben in aandelen BP met kennis over de ernst van de ramp die nog niet openbaar was gemaakt.