Obama: vertrek uit Irak is succes

President Barack Obama heeft gisteren bevestigd dat de terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten uit Irak begint op 31 augustus. „Zoals beloofd en precies op schema”, zei Obama op een bijeenkomst van gehandicapte veteranen in Atlanta.

De toespraak was de eerste in een reeks optredens waarin Obama de komende tijd de aandacht zal vestigen op de overdracht van de militaire controle aan het Iraakse leger, aldus The New York Times. De terugtrekking van Amerikaanse militairen uit de impopulaire Irakoorlog zal een belangrijk thema zijn bij de Democratische campagne voor de Congresverkiezingen begin november.

Het huidige aantal van 65.000 Amerikaanse militairen in Irak wordt eind deze maand tot 50.000 teruggebracht. Deze 50.000 militairen blijven tot eind volgend jaar om Iraakse veiligheidstroepen te trainen en anti-terreuracties uit te voeren. Toen Obama in januari 2009 aantrad waren er circa 144.000 Amerikaanse militairen in Irak gestationeerd.

De toespraak van Obama komt op het moment dat de VS en Irak twisten over het dodental in Irak. Volgens Bagdad was juli de dodelijkste maand in ruim twee jaar met 535 doden onder wie 396 burgers. De Amerikaanse regering hield het in een verklaring zonder verdere toelichting op 222 doden onder wie 161 burgers. Critici zeggen dat de VS met de ongebruikelijke kritiek op de Iraakse tellingen de nog altijd gevaarlijke situatie in Irak proberen te verbloemen. Onderling zijn de Iraakse politici het vijf maanden na de verkiezingen nog altijd niet eens over de vorming van een regeringscoalitie.

In zijn toespraak zei Obama dat de veiligheid in Irak groter is dan in jaren. Tegelijk waarschuwde hij voor het blijvende gevaar van terroristen met „bommen en kogels” die „de vooruitgang van Irak” willen verhinderen. „De harde waarheid is dat de Amerikaanse opoffering in Irak nog niet ten einde is.”

Obama kondigde de terugtrekking gisteren aan als een succes van zijn beleid. „Als presidentskandidaat heb ik beloofd om de oorlog op een verantwoordelijke manier te beëindigen.” De datum van de terugtrekking op 31 augustus was eind 2008 reeds vastgelegd onder president Bush.

Als tegenstander van de Irak-oorlog sprak Obama in 2002 van een „domme oorlog, een roekeloze oorlog”. Ook was hij tegen de zogenoemde surge, de extra zending van 30.000 militairen in 2007 op initiatief van Bush, waarmee een verdere escalatie van het geweld in Irak is voorkomen. (AP, Reuters)