Nederland kort

Verdachte fraude met studentenkamers in Utrecht opgepakt

Door een onzer redacteuren

Utrecht. De politie heeft een 32-jarige man uit Utrecht aangehouden voor het oplichten van zeker honderd kamerzoekenden in Utrecht begin dit jaar. Dat meldde de politie gisteren. Het ‘verhuurbedrijf’ @Home Housing bood studenten kamers aan die niet te huur waren en haalde daarmee tienduizenden euro’s binnen. De studenten reageerden via internet en konden de ruimtes bezichtigen. Ze moesten duizend euro overmaken als aanbetaling, waarna ze van het bedrijf niets meer vernamen. De panden waren of zijn in het bezit van woningcorporatie Mitros die niets met de zaak te maken zegt te hebben. De fraude kwam begin dit jaar aan het licht. Vrijwel alle gedupeerden hebben inmiddels hun geld terug, omdat het Openbaar Ministerie beslag heeft gelegd op de bankrekeningen van het bedrijf.

Voor 467 man nog geen baan bij Defensie

Den Haag. Bijna 470 jongeren zijn momenteel niet welkom voor een opleiding en een baan bij de krijgsmacht, terwijl ze al waren aangenomen door het ministerie van Defensie. Reden is dat Defensie de afgelopen tijd meer mensen had aangenomen dan de eigen begroting aankon. De 467 jongeren zijn vanaf begin 2011 alsnog welkom, als ze dan nog willen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dit vandaag. Volgens Defensie liep de werving van nieuwe militairen de afgelopen tijd te snel. Tegelijkertijd heeft Defensie nog altijd drieduizend vacatures, maar die mogen alleen geleidelijk worden ingevuld. Jongeren die aantoonbaar schade hebben geleden door de afzegging van Defensie, krijgen financiële compensatie. (ANP)

Kamp Holland wordt Camp Holland

DEN HAAG. De Nederlandse basis Kamp Holland houdt dezelfde naam. De commandant voor het zuidelijke ISAF-commando, de Britse generaal Nick Philip Carter, heeft dat besloten uit respect en dank voor de Nederlandse inzet in Uruzgan. Defensie heeft dat gisteren vernomen van de ISAF. Het Nederlandse kamp zal voortaan verdergaan als Camp Holland. De basis staat in militaire kringen ook wel bekend als Multinational Base Tarin Kowt, omdat er meerdere landen troepen hebben gestationeerd. (ANP)

‘Arbeidsvitaminen’ gaat naar Radio 5

Amsterdam. Radiozender 3FM ziet zijn langlopende radioprogramma Arbeidsvitaminen verhuizen naar Radio 5 Nostalgia. Dat maakte Dj Gerard Ekdom, die Arbeidsvitaminen negen jaar lang onder zijn hoede had, gisteren bekend op de zender 3FM. Vanaf september moeten publieke radiostations hun programmering hebben aangepast volgens de wettelijke uitzenduren voor de omroepen. Het radioprogramma Arbeidsvitaminen bestaat bijna 65 jaar en is daarmee het langstlopende radioprogramma ter wereld. (ANP)