Kort nieuws Economie

Imtech ziet winst stijgen door energie en milieu

Gouda, 3 aug. Technisch dienstverlener Imtech heeft in de eerste helft van dit jaar sterk gepresteerd in de Europese markten voor energie en milieu. Vooral in Duitsland, Oost-Europa en Scandinavië (Nordic) ging het goed, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Imtech haalde een nettowinst van 57 miljoen euro, 11 procent meer dan de 51,5 miljoen euro in de eerste helft van 2009. Het bedrijfsresultaat nam met 6 procent toe tot 107,5 miljoen euro, terwijl de omzet met 2,02 miljard euro gelijk bleef. Niet in alle regio’s deed het bedrijf het goed: in de Benelux daalden de resultaten voor het eerst in jaren. Imtech verwacht een terugval in het segment vastgoed in het Verenigd Koninkrijk op te kunnen vangen met werkzaamheden voor de Olympische Spelen in 2012. (ANP)

Minder Bulgaren en Roemenen

Amsterdam, 3 aug. Het aantal Bulgaren en Roemenen dat een werkvergunning heeft gekregen, is in de eerste zes maanden van dit jaar met een kwart afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die UWV Werkbedrijf gisteren publiceerde. In de eerste helft van 2010 kregen 1.883 Roemenen een vergunning. In de eerste helft van 2009 waren dat er nog 2.412. Het aantal Bulgaren liep terug van 624 tot 553. Roemenen en Bulgaren worden vooral ingezet voor tijdelijk werk in de land- en tuinbouw. Werkgevers vinden makkelijker zelf personeel, aldus UWV. Dat komt onder meer door een nieuwe online vacaturebank voor seizoenswerkers. Roemenië en Bulgarije zijn de enige EU-landen waarvoor het vrije verkeer van werknemers niet geldt. (ANP)

Androids verslaan iPhone in VS

Palo Alto, 3 aug. De verkoop van mobiele telefoons die zijn uitgerust met Android-software van Google is die van de Apple iPhone en marktleider BlackBerry het afgelopen kwartaal in de VS voorbijgestreefd. Dat meldt marktonderzoeksbureau Canalys. Het marktaandeel van Android-telefoons in de VS belandde op 34 procent. De BlackBerry van Research In Motion (RIM) haalde 32 procent en iPhone bleef steken op 22 procent. Analisten verklaren de toename van Android-toestellen door het beperkte aanbod van iPhones. Die wordt in de VS alleen aangeboden in combinatie met een mobiel abonnement van AT&T. (ANP)