Kort nieuws Buitenland

Weer Democraat in VS beschuldigd van corruptie

Washington, 3 aug. De ethische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren opnieuw een prominente Democraat beschuldigd van corruptie. Maxine Waters (71) zou tijdens de kredietcrisis hebben gelobbyd voor overheidssteun aan de noodlijdende bank OneUnited, waar haar man in het bestuur had gezeten en tot 574.000 euro aan aandelen in had. Waters ontkent belangenverstrengeling. Vorige week beschuldigde de commissie de Democraat Charles B. Rangel (80) van corruptie. De zaken zijn pijnlijk voor de Democraten in aanloop naar de Congresverkiezingen in november. (AP)

Karachi: 35 doden na moord politicus

Karachi, 3 aug. In de Pakistaanse miljoenenstad Karachi zijn zeker 35 mensen vermoord nadat gisteren een prominent lid van de regionale partij MQM met zijn lijfwacht in een moskee was doodgeschoten. Er vielen negentig gewonden. Het is onbekend wie er achter de moord op politicus Raza Haider zit. In de havenstad Karachi, het financiële hart van het land, heeft elke politieke partij een eigen gewapende tak. Ook zijn er gewelddadige uitbarstingen tussen shi’ieten en sunnieten en zijn wijken in handen van (drugs)bendes. (AP, Reuters)

Dodental Kashmir loopt op tot 22

Srinagar, 3 aug. Het dodental van de onlusten in Kashmir is sinds vrijdag opgelopen tot 22. Gisteren vielen zeven doden door politieoptreden tegen tienduizenden inwoners van zomerhoofdstad Srinagar en omliggende steden en dorpen, die protesteerden tegen het Indiase bestuur van de betwiste deelstaat. De politie schoot op de menigten en zette traangas in. India en Pakistan zijn sinds de onafhankelijkheid van 1947 in conflict over Kashmir en hebben er tweemaal oorlog over gevoerd. (AP, Reuters)

Incident aan grens Israël en Libanon

Door onze correspondent

tel aviv, 3 aug. Bij beschietingen aan de grens tussen Israël en Libanon zijn volgens bronnen twee Libanezen gewond geraakt. Israëlische media melden dat een tank is beschoten vanuit Libanon. Een woordvoerder van het Libanese leger zei vanmiddag dat Israëlische soldaten begonnen te schieten, toen ze probeerden een boom te verwijderen aan de Libanese kant van de grens. Ooggetuigen maken melding van explosies. Het grensgebied tussen Israël en Libanon, landen die in staat van oorlog zijn, is gespannen.

Onthoofdingen in Afghanistan

Kabul, 3 aug. Zes particuliere beveiligers van een bankfiliaal in de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn vandaag onthoofd tijdens een overval. Een politiewoordvoerder vermoedt dat hun eten is vergiftigd voordat ze werden onthoofd. De overvallers hebben omgerekend 203.000 euro meegenomen. Talibaanstrijders hebben vanmorgen een aanval uitgevoerd op Kandahar Airfield, de grootste basis van buitenlandse militairen in het land. Een zelfmoordenaar blies zich op bij de poort en er werden raketten afgevuurd. Het is onbekend of er slachtoffers zijn gevallen. (AP, Reuters)

Selebi krijgt 15 jaar gevangenisstraf

Door onze correspondent

Johannesburg, 3 Aug. Het voormalige hoofd van de Zuid-Afrikaanse politie, Jackie Selebi, is vanmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Selebi, die ook voorzitter was van Interpol, werd vorige maand schuldig bevonden aan het aannemen van smeergeld van een veroordeelde drugshandelaar. Selebi was een vertrouweling van voormalig president Mbeki.

4 blauwhelmen in Darfur komen om

Khartoum, 3 aug. Vier soldaten van de internationale vredemissie in de West-Soedanese regio Darfur zijn om het leven gekomen toen hun terreinwagen op een vrachtwagen botste. Het incident, dat zondag plaatsvond, is gisteren bekendgemaakt door UNAMID, de gezamenlijke missie van de VN en de Afrikaanse Unie in Darfur. De omgekomen blauwhelmen kwamen uit Sierra Leone. (AFP)