Kort nieuws Binnenland

‘Opwarming en beheer vergroten kans op bosbrand’

Rijswijk, 3 aug. De manier waarop de natuur wordt beheerd in combinatie met de opwarming van de aarde vergroot het risico op natuurbranden. Dat zegt voorzitter Cees van Beek van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers naar aanleiding van het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar de bestrijding van natuurbranden. Nederland heeft dit jaar te maken gehad met enkele hardnekkige en moeilijk te bestrijden natuurbranden. Volgens Van Beek zijn er tegenwoordig meer branden in de natuur. Opwarming van de aarde is een van de oorzaken. „Vroeger waren er minder branden en waren ze minder groot. Ook in het buitenland. Als de temperatuur 1,2 graden stijgt, heeft dat meteen zijn weerslag op het risico op branden omdat de natuur droger is.” (ANP)

Vrouw vast voor medeplegen moord

Den Haag, 3 aug. Een vrouw die afgelopen vrijdag door het Haagse gerechtshof tot vijf jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor het medeplegen van de moord op een zwangere vrouw uit Ridderkerk, heeft zich gisteren bij de politie gemeld en zit vast. De vrouw was eerder door de rechtbank vrijgesproken. Dat heeft het Openbaar Ministerie gemeld. De vrouw is de jongste van twee zussen, die volgens het hof in juli 2007 een vrouw hebben gedood van wie ze dachten dat ze een relatie had met de man van de oudste zus. De oudste zus wurgde de vrouw, maar het hof meent dat de jongste zus niet vrijuit mag gaan omdat zij niets heeft gedaan om de dood van het slachtoffer te voorkomen. De oudste zus kreeg 15 jaar cel. (ANP)

Lijm veroorzaakt verkeersoverlast

Veldhoven, 3 aug. Rijkswaterstaat heeft gisteren veel werk gehad aan de randweg Eindhoven, waar rond het middaguur een tankwagen lijm had verloren. De weg was ter hoogte van Veldhoven over een afstand van ongeveer vierhonderd meter besmeurd. Rond 23.30 uur is de weg weer opengegaan. Rijkswaterstaat dacht in eerste instantie dat het ging om melk maar ontdekte dat het lijm was, toen een normale schoonmaakbeurt niet werkte. Het wegdek moest met hoge druk en een zoutoplossing meter voor meter worden gereinigd. Door de afsluiting stonden er de hele middag files op de A2 en A67. (ANP)

Twintig historische schepen gestremd

Assen, 3 aug. Twintig historische beroepsschepen liggen door een kapotte brug vast in de Vaart in Assen. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De schepen, waaronder historische tjalken, skûtsjes en sleepboten, zijn in Assen vanwege het evenement Assen Vaar(t)jaar. De boten zouden zondag vertrekken, maar liggen vast omdat de brug niet omhoog wil. Het bedrijf uit Bergum dat de brug bouwde, onderzoekt wat er aan de hand is. Het brugdek wordt donderdag met een kraan opgetakeld zodat de schepen er onder door kunnen varen. (ANP)

Kamp Holland behoudt naam

Den Haag, 3 aug. De Nederlandse basis Kamp Holland houdt dezelfde naam. De commandant voor het zuidelijke ISAF-commando, de Britse generaal Nick Philip Carter, heeft dat besloten uit respect en dank voor de Nederlandse inzet in Uruzgan. Defensie heeft dat gisteren vernomen van de ISAF in Afghanistan. (ANP)