Ja, nu ben ik wel boos

Als er één ding is dat me boos maakt, en dat is vast de bedoeling, dan is het wel als een wildvreemde man op straat zo’n beetje viezig, stiekemig tegen me zegt dat ik niet zo boos moet kijken. Uiteraard was ik niet boos, want het gebeurt meestal als ik lekker muziek of podcasts aan het luisteren ben, maar daarna ben ik het wel.

Natuurlijk ben ik niet de enige die dat overkomt. Vijf jaar geleden werd bijvoorbeeld de geïrriteerde hyvesgroep ‘Ik schijn boos te kijken’ opgericht, twee jaar geleden gevolgd door de hyve ‘Ik kijk niet boos, zo staat m’n gezicht het makkelijkst’. Op diverse forumsites vragen mensen wat ze terug moeten zeggen als iemand hen van ‘boos kijken’ beschuldigt.

Het meest idiote advies dat ik tegenkwam, begon met: „Ik zou eens een keer een kwartiertje voor de spiegel gaan zitten en naar je gezicht kijken. Als je heel objectief kijkt naar wat je ziet, ziet het er dan een beetje boos uit?” Ook goed zinloos: „Misschien kun je iets aan je wenkbrauwen laten doen?” Of allerlei gepsychologiseer in de trant van: „Ergens zul je toch wel boos zijn, want anders zegt iemand dat niet” of „Het is vast heel goed bedoeld”.

Maar zelfs gevatte suggesties als „Zeg: ik kijk boos omdat ik jou zie” missen hun doel. Het punt is: „Kijk niet zo boos” is een klassieke openingszin. Je krijgt het dan ook alleen naar je toe geslingerd als je een rokje aanhebt. Zo’n man wil waarschijnlijk het liefst dat je naar hem lacht, maar als tweede keus vindt hij irritatie ook wel fijn, want hij kent geruchten dat dat ook nog weleens tot seks schijnt te kunnen leiden.

Alleen: het zijn nou nooit eens erg aantrekkelijke mannen die „Kijk niet zo boos” zeggen. Nooit mannen bij wie je denkt: „Het maakt me helemaal niet uit wát je tegen me zegt, als je maar tegen me praat en trouwens, waar wil je me hebben.” Integendeel. Het zijn vooral lelijke mannen die het zeggen, mannen die nogal dom uit hun ogen kijken. Soms kwijlen ze zelfs een beetje. Op „Niet zo boos kijken” hebben ze hun laatste hoop gevestigd.

Maar jongens, het werkt niet. Dus bemoei je met je eigen gezicht: ga iets aan je uiterlijk doen. En aan je innerlijk, als je toch bezig bent.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin