Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Is je aanstaande een egel of een neushoorn?

De Premarriage Course bereidt studenten voor op een lang en gelukkig huwelijk.

Er wordt gepraat over financiën, loyaliteit, effectief praten en schoonouders.

nederland amsterdam mei 2010 een man en een vrouw in neutrale kleding staan zij aan zij naast elkaar en houden elkaar vast foto judith dekker | model released 10mei130 foto judith dekker - model released 10mei133-05
nederland amsterdam mei 2010 een man en een vrouw in neutrale kleding staan zij aan zij naast elkaar en houden elkaar vast foto judith dekker | model released 10mei130 foto judith dekker - model released 10mei133-05 judith dekker/Hollandse Hoogte

Sjors van der Beek (27) geeft les in een zaaltje boven de Nieuwe Kerk in Utrecht. Niet omdat hij docent is, maar omdat hij getrouwd is. Hij geeft samen met zijn vrouw Maartje Nitrauw (23) huwelijksles aan twintigers die willen gaan trouwen. De meesten zijn bijna klaar met hun studie en hebben al jarenlang een relatie. Sommigen hebben al een trouwdatum afgesproken, anderen doen mee om hun relatie te versterken en zich te ‘oriënteren’ op een levenslange relatie.

„Er zijn twee niet-geschikte manieren om met boosheid om te gaan”, vertelt Van der Beek. „De ene helft laat merken dat die boos is, door als een neushoorn aan te vallen. De andere helft reageert als een egel, die trekt zich terug en zet zijn stekels uit.” Zijn vrouw Nitrauw geeft een voorbeeld. „Ik ben een echte neushoorn, ik praat voor ik denk.” Van der Beek knikt: „En ik ben een egel, dus ik trek me terug bij een conflict en dan gaat Maartje alleen maar harder schreeuwen.” De deelnemende stellen, die elk aan een eigen tafeltje zitten, krijgen tien minuten om met hun partner te overleggen tot welke soort zij behoren.

Hoe ga je om met boosheid? Hoe zorg je ervoor dat seks met dezelfde persoon na tien jaar nog fijn is? Is het mogelijk om een heel leven lang dol op je partner te blijven? Dit soort vragen komt aan bod tijdens de Premarriage Course voor studenten in Utrecht. Het is voor het eerst dat deze cursus van vijf bijeenkomsten voor studenten wordt georganiseerd. De cursus kost 45 euro en wordt gegeven door vrijwilligers. Acht stellen doen mee, zij hebben de cursus via de universiteit en studentenverenigingen gevonden.

Deelnemer Henk-Jan van Voorthuijsen (22) is pas vier maanden samen met Geeske Snetselaar (24). Toch weet hij zeker dat hij voor altijd bij haar wil blijven. Na twee cursusavonden vroeg hij Snetselaar op één knie ten huwelijk. „Ik had het eigenlijk nog eerder willen doen, maar omdat Geeskes vader in het buitenland woont, kon ik niet om haar hand vragen.” Het is voor het eerst dat ze een relatie hebben, daarom denken ze veel te leren van de huwelijkslessen. „Over financiën hadden we het bijvoorbeeld nog nooit gehad”, zegt Snetselaar.

Het concept is ooit bedacht door het Engelse echtpaar Nicky en Sila Lee uit Londen. Zij kwamen erachter dat ze andere stellen hielpen als ze ervaringen uit hun goede huwelijk deelden. In samenwerking met vakmensen als psychologen en communicatiedeskundigen lanceerden zij de cursus acht jaar geleden in hun kerk in Londen. Inmiddels gaat de cursus heel de wereld over.

Sinds zes jaar is de cursus ook in Nederland te volgen, bijna altijd vanuit een kerk georganiseerd. Evangeliegemeente God is Liefde in Utrecht voelt zich verantwoordelijk voor een goede voorbereiding op het huwelijk. „Er zijn veel huwelijken die mislukken, maar er zijn principes die enorm helpen een geweldig huwelijk te hebben”, zegt voorganger Paul van der Boom. „Mensen worden opgeleid in langdurige studies en moeilijke vraagstukken, maar worden meestal nauwelijks voorbereid op het huwelijk. En dat bepaalt veel meer je levensgeluk.”

Omdat de meeste studenten tegenwoordig geen fervente kerkbezoekers zijn, besloten Van der Beek en Nitrauw om een cursus te geven waarbij het geloof op een lager pitje staat. Volgens Van der Beek is voor een niet-christen de drempel om naar de kerk te gaan voor een cursus te groot. „Daarom geven we deze cursus nu voor alle studerende stellen die hun relatie willen verdiepen.”

Er is wel een verschil. De kerken richten de cursus meer op een huwelijk waarin God de leidraad is. Ook verwachten ze dat de deelnemers de christelijke normen en waarden van de cursus delen en gaan ze ervan uit dat de stellen nog geen seksuele relatie hebben of ongehuwd samenwonen. De cursus voor studenten is ook gericht op niet-christelijke stellen met andere principes. Volgens Van der Beek zijn de onderwerpen financiën, loyaliteit, effectief praten en schoonouders voor elke relatie relevant. „Je merkt bij ons amper dat het een christelijke cursus is”, zegt Van der Beek, zelf wel christen. „Het verschilt wel per onderwerp. Als het over seks gaat, vertellen we wel hoe wij erover denken, maar we verwachten absoluut niet dat de stellen onze visie overnemen.”

Onder studenten is er veel animo voor de ‘relatieverdiepingsavonden’. Na het succes in Utrecht gaat de Student Premarriage Course binnenkort ook in andere steden van start. Steeds meer studenten trouwen aan het einde van hun studie of kort daarna. „Scheiden is uit, trouwen is hip”, vat sociologe en universitair docent Anne-Rigt Poortman de ontwikkeling onder hoogopgeleiden samen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat hoogopgeleiden vaker trouwen dan lageropgeleiden, terwijl het vroeger juist de lageropgeleiden waren die trouwden. „Het is aannemelijk dat dit ook in Nederland zichtbaar wordt”, zegt ze. „Het zijn vaak de hogeropgeleiden die iets nieuws proberen. Nu gaat iedereen samenwonen, dus gaat die groep iets nieuws doen, zoals trouwen. Eigenlijk net als bij mode.”

Voor de deelnemende stellen is het absoluut niet iets om hip mee te zijn. Ze zijn juist uiterst serieus over hun keuze. Ze vinden het belangrijk om een realistisch beeld van een huwelijk te krijgen. „Het romantische beeld dat de media schetsen is een droombeeld”, zegt Leon Solinger (23). Binnenkort trouwt hij met Lydia Schultz (20). „We hopen een beeld te krijgen van wat ons te wachten staat en willen onze relatie eens dieper bekijken”, zegt hij. Hij vindt zijn leeftijd geen probleem. „We zijn al een paar jaar samen en weten wat we willen: samen een leven opbouwen. Samenwonen is mij te vrijblijvend.” Zijn verloofde is het met hem eens. „In een relatie hou je elkaar een spiegel voor. Tijdens de cursus zijn we met onszelf geconfronteerd. Nu weten we zeker dat we het huwelijk aankunnen.”