Inzet zij-instromers succesvol bij politie

De inzet van zij-instromers bij de politie blijkt succesvol te zijn. In vijf politieregio’s waar 45 financieel experts zijn toegevoegd, is acht keer zo veel crimineel vermogen in beslag genomen als het jaar daarvoor.

Dat zegt een woordvoerder van FINEC, het politieprogramma dat vorig jaar is gestart om meer crimineel geld te confisqueren. Daarvoor werden tot nu toe 45 financiële experts uit de praktijk aangenomen, onder wie vastgoedexperts, accountants en bedrijfseconomen. De meesten hebben een verkorte opleiding gevolgd op de politieacademie. „Maar soms was dat niet nodig omdat de mensen uit de praktijk zich bij een accountantskantoor al bezig hielden met opsporingswerk.”

In de vijf politieregio’s waar werd geëxperimenteerd met financiële zij-instromers is vorig jaar 25 miljoen euro binnengebracht. In de jaren ervoor was dat gemiddeld 3 miljoen euro.

FINEC zoekt nog meer mensen; in 2012 moeten honderd financieel experts van buiten de politie zijn aangenomen. Ze gaan werken bij één van de vijf proefregio's (IJsselland, Kennemerland, Flevoland, Gelderland-Midden en Hollands-Midden) of bij één van de drie bovenregionale teams.

De financieel experts verdienen bij de politie fors minder dan ze in het bedrijfsleven zouden krijgen, maar volgens de woordvoerder van FINEC is er voldoende interesse. „Op de laatste negen vacatures reageerden gemiddeld 35 kandidaten.”