Internationaal kort

Man komt om bij raketaanval bij grens Israël en Jordanië

Door onze correspondent

Tel Aviv. Bij een raketaanval aan de Jordaans-Israëlische grens is gisteren een Jordaanse man om het leven gekomen en zijn drie andere Jordaniërs gewond geraakt. Een raket kwam neer bij een hotel in de kustplaats Akaba. Een andere raket landde bij de nabijgelegen Israëlische stad Eilat. Onduidelijk is wie er achter de aanval zit. Volgens Israël is er vanuit de Egyptische Sinaï-woestijn geschoten. Egypte spreekt dit tegen. In april werd Akaba ook geraakt door een raket. Toen wezen Israël en Jordanië naar de Sinaï als lanceringsplaats. De raketaanval valt samen met een periode van groeiende onrust tussen Israël en de Gazastrook, waar de islamitische beweging Hamas regeert. Hamas smokkelt via de onherbergzame Sinaï wapens en andere goederen de Gazastrook binnen. In het gebied zijn groepen actief die samenwerken met Hamas. De meeste raketaanvallen vanuit Gaza komen niet van Hamas, dat een staakt-het-vuren in stand houdt, maar van concurrerende groeperingen die Hamas te gematigd vinden jegens Israël. Israël houdt Hamas echter verantwoordelijk.

Cuba: meer markt, minder ambtenaren

Havana. De Cubaanse president Rául Castro wil de noodlijdende staatseconomie openstellen voor meer zelfstandig ondernemerschap. Cubanen mogen op beperkte schaal kleine ondernemingen opzetten en zelfstandig personeel inhuren. Dat zei Castro zondag in het parlement in de hoofdstad Havana. Met de maatregelen wil de regering de komende jaren één miljoen ambtenaren, ongeveer eenvijfde van al het overheidspersoneel, laten afvloeien. Castro benadrukte dat de salarissen van ambtenaren zwaar drukken op de Staat. Hij waarschuwde dat ambtenaren voortaan worden afgerekend op hun productiviteit. Met de economische hervormingen doet het regime geen afstand van het socialistische systeem, aldus de president. (Reuters, BBC)

Zanzibar krijgt een eenheidsregering

Dar es Salaam. Zanzibar krijgt een eenheidsregering. Ongeveer tweederde van de kiezers in de Oost-Afrikaanse archipel stemde dit weekeinde in een referendum in met een grondwetswijziging, zo maakte de kiescommissie bekend. De nieuwe coalitie, bestaande uit de grootste partij en de nummers twee en drie, zal gebaseerd worden op de uitslag van de algemene verkiezingen op 31 oktober. De eenheidsregering moet voorkomen dat Zanzibar opnieuw ten prooi valt aan verkiezingsgeweld. De onder toeristen populaire eilandengroep, waar ruim een miljoen mensen leven, is herhaaldelijk het toneel geweest van bloedige confrontaties sinds in 1995 het meerpartijenstelsel opnieuw werd geïntroduceerd. (Reuters, AP, AFP)

‘Rebellenleider Tsjetsjenië stopt’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een onofficiële website van de Tsjetsjeense rebellenbeweging claimt dat zijn leider, Dokoe Oemarov, is afgetreden. Op de website Kavkazcenter.com was gisteren te lezen dat Oemarov opstapt om „gezondheidsredenen”, meldt Radio Free Europe. De site was gisteren uit de lucht waardoor het bericht niet kon worden geverifieerd. Oemarov, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanslagen op de Moskouse metro in april, zou plaats maken voor de jongere Aslambek Vadalov.

Boot slaat om in Oeganda: 50 doden

Kampala. Meer dan vijftig mensen zijn verdronken nadat hun boot omsloeg op het Albertmeer in Oeganda. Dat heeft de Oegandese politie gisteren bekendgemaakt. Volgens de politie vervoerde de boot tussen de zeventig en tachtig mensen en zijn er na het incident, zaterdag, slechts vijf overlevenden aangetroffen. De boot zou geschikt zijn geweest voor maximaal veertig personen. Ongelukken met te zwaar beladen boten vinden vaker plaats op de meren van Oeganda. (AP)