Intel en GE beginnen concurrent voor Philips

De Amerikaanse technologiebedrijven Intel en General Electric (GE) beginnen samen een aparte onderneming die zich richt op medische zorg. Het nieuwe bedrijf wordt een rechtstreekse concurrent voor Philips, dat de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in medische producten.

Chipproducent Intel en GE, een breed conglomeraat dat actief is op terreinen van consumentenelektronica tot energiecentrales, kondigden hun plannen gisteren aan. Beide bedrijven werkten sinds vorig al samen op dit terrein. Intel en GE hadden allebei al een medische divisie. Die worden nu samengevoegd in een joint venture waarin beide bedrijven 50 procent van de aandelen hebben. De topman van het nieuwe bedrijf wordt Louis Burns van Intel.

De start van een apart gezondheidszorgbedrijf geeft aan dat ook de Amerikaanse technologiesector de medische zorg als een belangrijke afzetmarkt beschouwt. Zorg is minder conjunctuurgevoelig dan bijvoorbeeld consumentenelektronica. De nadruk ligt op medische producten voor thuis: door de vergrijzing en tekort aan personeel ontstaat behoefte aan producten die patiënten helpen langer zelfstandig thuis te blijven. Intel en GE denken dat de markt voor ‘telezorg’ in de VS en Europa samen groeit van 3 miljard dollar in 2009 tot 7,7 miljard in 2012.

Intel introduceerde dit jaar in Nederland de Intel Health Guide, een monitor die artsen in staat stelt via internet mee te kijken bij hun patiënt. Het Nederlandse experiment is nog beperkt tot zwangere vrouwen met diabetes. Zij hoeven voor hun metingen minder vaak naar het ziekenhuis. Intel werkt voor dit project nu nog samen met Fujitsu Siemens.

Philips heeft home healthcare al enkele jaren geleden tot speerpunt van zijn strategie uitgeroepen. Het bedrijf breidde zijn medische tak uit door een reeks overnames op de Amerikaanse markt, waaronder die van Respironics in 2008. Met 3,6 miljard dollar was dat de grootste overname van Philips ooit. De medische divisie bepaalt nu iets minder dan een derde van de omzet. Philips ziet vooral groei in opkomende economieën en minder in de Verenigde Staten; de Amerikaanse medische instellingen zijn nog aan het herstellen van de economische crisis.