Fed: Economie VS heeft nog lange weg te gaan

De Amerikaanse economie heeft „nog een lange weg te gaan” voordat sprake is van een volledig herstel. Dat zei president Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, gisteren in een toespraak.

„De financiële crisis lijkt grotendeels achter ons te liggen en de economie lijkt zich gestabiliseerd te hebben en groeit weer”, zei Bernanke. „Maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we van een volledig herstel van onze economie kunnen spreken, en veel Amerikanen worstelen nog met werkloosheid, huisuitzettingen en verliezen op spaartegoeden.”

Bernanke zei dat de nog altijd hoge werkloosheid en zwakke huizenmarkt consumenten terughoudend maakt. Hij zei dat het daarom nodig bleef om een monetair beleid te voeren dat in dienst stond van het economisch herstel, totdat herstel daadwerkelijk duurzaam is en er weer banen bij komen. Dat betekent dat de Fed de rente, die tussen de 0 en 0,25 procent bedraagt, waarschijnlijk nog enige tijd laag zal laten. De Fed komt volgende week weer bijeen om over het beleid te praten.

Ook kan uit de woorden van Bernanke worden opgemaakt dat de Fed nog een tijdje door zal gaan met het verruimen van de geldhoeveelheid door middel van het aankopen van staatsobligaties, het zogenoemde quantative easing. Bernanke zei daar in zijn toespraak in Charleston, South Carolina, niets over. Vorige maand zei hij tegen het Amerikaanse congres dat de Fed niet machteloos zou staan als er een nieuwe teruggang in de economische groei optreedt.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het economisch herstel in de VS weer afzwakt. De kwartaalgroei bedroeg 2,4 procent, vergeleken met 3,7 een kwartaal eerder. Een dergelijke groei is te laag om de werkloosheid af te laten nemen.

Vorige week zei Bernanke al dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie „ongewoon onzeker” waren. Bernanke waarschuwde gisteren met name voor de begrotingen van de Amerikaanse overheden. De grote tekorten daar drukken zwaar op de economische activiteit, omdat overheden in hun budgetten (moeten) snijden en dus bijdragen aan hogere werkloosheid. Bernanke zei dat van lagere overheden „jongleerwerk” wordt vereist om de begroting in balans te krijgen en toch aan haar verplichtingen aan burgers te blijven voldoen.