Ex-parlementslid Guyana schuldig plan aanslag JFK

Een oud-parlementslid van Guyana en een tweede man zijn gisteren veroordeeld wegens het beramen van een aanslag op John F. Kennedy International Airport in New York. De mannen hoopten de aanslagen van 11 september 2001 te overtreffen als wraak voor de vermeende, wereldwijde onderdrukking van moslims door de VS.

Het plan was om kerosinetanks onder het vliegveld en hun pijpleidingen onder een deel van het stadsdeel Queens op te blazen. De mannen doopten de operatie ‘het brandende licht’ naar de beoogde vuurzee die duizenden mensen moest doden en de lokale economie moest schaden.

Oud-parlementariër Abdul Kadir (58) en Russell Defreitas (67) werden in 2007 gearresteerd, nadat een infiltrant opnamen had gemaakt van hun ruwe plan. Drijvende kracht was Defreitas, ook afkomstig uit Guyana en genaturaliseerd tot Amerikaan. Hij had als bagagemedewerker op het vliegveld gewerkt.

Samen met de informant reisde Defreitas naar Guyana om Kadir te ontmoeten. Ook probeerden de mannen in de Caraïben in contact te komen met Adnan Shukrijumah, lid van Al-Qaeda. Shukrijumah is vorige maand in de VS aangeklaagd voor het beramen van zelfmoordaanslagen op de metro van New York.

Tijdens het maandenlange proces bleek hoe amateuristisch het complot was, aldus The New York Times. De pijpleidingen zijn in werkelijkheid bijvoorbeeld beveiligd om een ketting van explosies te voorkomen. Ook bleek tijdens het proces hoe stimulerend de rol van de informant was bij het beramen van de aanslagen.

Oud-parlementariër Kadir, die tijdens het proces zichzelf verdedigde, werd ook beschuldigd van spionage voor Iran. Aanklagers toonden een brief die hij schreef aan de Iraanse ambassadeur in Venezuela en een brief aan een Iraanse diplomaat die beschuldigd is van een terroristisch complot in Zuid-Amerika. Kadir heeft de spionage ontkend.

Kadir en Defreitas kunnen levenslang krijgen. Welke straf zij krijgen opgelegd, wordt bekend op 15 december. (AP, Reuters)