Economie kort

Prijs van koopwoning in Amsterdam gaat weer omhoog

Den Haag. De prijzen van bestaande koopwoningen in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Het is de eerste keer sinds eind 2008 dat de prijzen stijgen, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Amsterdam was niet de enige grote gemeente waar de koopwoningen duurder werden. Ook in Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen zijn de prijzen in het tweede kwartaal gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Rotterdam, Utrecht en Den Haag waren de prijzen in het afgelopen kwartaal nog lager. In Ede en Den Bosch waren de koopwoningen nog ruim 5 procent goedkoper. Koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal gemiddeld bijna 2 procent goedkoper dan in dezelfde periode in 2009. Het aantal verkochte woningen steeg met 18 procent het sterkst in Amsterdam. In de meeste grote gemeenten nam het aantal transacties toe. Alleen in Dordrecht, Den Bosch, Haarlemmermeer, Nijmegen, Almere, Haarlem en Zaandam werden minder woningen verkocht dan een jaar eerder. (ANP)

Android-smartphone verslaat iPhone in VS

Palo alto. Mobiele telefoons die uitgerust zijn met Android-software van Google hebben in het tweede kwartaal van 2010 in de Verenigde Staten een marktaandeel bereikt dat meer dan de helft groter is dan dat van de Apple iPhone. Onderzoeksbureau Canalys meldde dit gisteren in een rapport met de laatste marktcijfers voor smartphones in de VS en de rest van de wereld. Het Android-platform streefde de iPhone en voormalig marktleider BlackBerry het afgelopen kwartaal voorbij met een bijna negenvoudige toename van het aantal verkochte toestellen. Het marktaandeel van Android-telefoons in de VS belandde daarmee volgens Canalys op 34 procent. De BlackBerry van Research In Motion (RIM) haalde 32 procent en Apples iPhone bleef steken op een marktaandeel van 22 procent. (ANP)